Közélet

Dél-Szlovákiában nem fenyeget az autonómia

Dél-Szlovákiában nem fenyeget az autonómia

2011. július 27., szerda
Dél-Szlovákiában nem fenyeget az autonómia

Dél-Szlovákiában nem reális a területi autonómia, ezzel a kérdéssel felesleges is foglalkozni. Magyarországnak nem kellene saját problémáit a területi autonómia kérdésének feszegetésével elfednie – mondta a Felvidek.ma szerint a Most-Híd alelnöke.

A mezőgazdasági miniszter,

Simon Zsolt Németh Zsolt

külügyi államtitkár nyilatkozatára reagált. Németh Zsolt a múlt héten a romániai tusnádfürdői nyári szabadegyetemen azt mondta, a Kárpát-medencében ma már nem kérdés, hogy szükség van-e autonómiára, s hogy milyen autonómiaformákat kell megvalósítani az adott területeken élő magyarság sajátos helyzetének figyelembe vételével. A vita középpontjában ma az áll: hogyan lehet az elgondolt célokat megvalósítani - hangsúlyozta. Az államtitkár szerint az autonómia nem csupán jogi kérdés, magába foglalja a magyar kisebbség életének minden vonatkozását.

Berényi József

, az MKP elnöke a fórumon egyebek mellett azt nyilatkozta, hogy a szlovák politikai erők magyarok nélküli szlovák nemzetállamot igyekeznek építeni, ezért a vajdasági magyar érdekérvényesítési lehetőségekkel szemben Szlovákiában nincs lehetőség a partnerség kialakítására. „Ezeket a kijelentéseket én egy partvonalon kívüli politikus kijelentéseiként értékelem. Azaz egy olyan politikus kijelentéseiként, aki nem vehet részt a szlovákiai döntéshozó folyamatokban. De ezt az MKP magának köszönheti, mert olyan retorikát választott, amely az embereket nem összeköti, hanem elválasztja” – nyilatkozta Simon. Hozzátette továbbá, hogy bár az ellenzéki SNS igyekszik magyarok nélküli nemzetállamot építeni, a jelenlegi kormánypártok nem. Hangsúlyozta, hogy Szlovákiában igyekezet van a szlovákiai magyarok életszínvonalának növelésére. „Elfogadtuk a kisebbségi nyelvhasználati törvényt, és hozzájárultunk ahhoz, hogy változzon a társadalmi légkör a magyar nemzetiségű szlovákiai állampolgárokkal való viszonyt illetően” – jegyezte meg Simon. Hozzátette még, hogy Bugárék igyekeznek különböző módon támogatni a szlovákiai magyarokat, beleértve a dél-szlovákiai munkahelyteremtést is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.