Közélet

Az önkormányzati cégek nem kérnek a „kommandóból” + SZAVAZÁS

Az önkormányzati cégek nem kérnek a „kommandóból” + SZAVAZÁS

2011. július 7., csütörtök
Az önkormányzati cégek nem kérnek a „kommandóból” + SZAVAZÁS
varosicegek_ikv_vtv_volan_ih

Tizenkét önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság közös közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz. A nyilatkozatban kifejtik, a Botka László által létrehozott cégfelügyeleti csoportot a megfélemlítés eszközének tartják, így azzal nem kívánnak együttműködni.

Jogállamban, Szegeden

Ma Magyarországon a jogállamiság elvének megfelelően az egyes gazdasági társaságok alapításának, működésének, gazdálkodásának, adózásának és azok ellenőrzésének feltételei jogszabályokban, törvényes keretek között rögzítve vannak. E körben számos terület felsorolható, így megemlíthetőek a közbeszerzési, versenyjogi szabályozások, a társasági, és cégtörvény rendelkezései vagy akár az egyes adójogszabályok is. Minden esetben a cél a társaságok törvényes működési kereteinek biztosítása, azok sikeres működésének elősegítése a rendelkezésre álló demokratikus eszközökkel. Mindez nincs másként az önkormányzati tulajdonban álló cégek esetében sem, annyival kiegészítve, hogy legtöbb esetben ezekhez a társaságokhoz önkormányzati körbe tartozó kötelezően ellátandó feladatok vannak delegálva. Ezen keretek figyelmen kívül hagyásaként értelmezhető – Szeged MJV önkormányzati tulajdonú társaságainak vezetői részéről –

Botka László

Polgármester Úr által újonnan létrehozott és megerősített cégfelügyeleti csoport felállítása. Az önkormányzati törvényben a belső ellenőrzés megszervezése jegyzői feladatként kerül meghatározásra, az nem polgármesteri hatáskör. Nem látjuk biztosítva, hogy az új „kommandó” a jogszabályi kereteket teljes mértékben tiszteletben tartva, a város érdekeit képviselve fog eljárni a rábízott feladat ellátása során. A szervezet felállításának körülményei, a csoport élére nemzetbiztonsági múlttal rendelkező vezető kinevezése és az azt övező kijelentések – így például: „mindenhez joguk lesz” és „állandóan, minden önkormányzati cégnél ott lesz”– arra engednek következtetni, hogy a legfőbb cél nem a társaságok megfelelő működésének elősegítése és annak kontrollálása, sokkal inkább a megfélemlítés. A szegedi önkormányzati tulajdonban álló társaságok vezetői felelősséget éreznek munkavállalóik iránt, ezért – megemlítve az önkormányzati cégek több száz dolgozójának nyugodt munkavégzési feltételeit – nem fogadják el az új testületet a törvényes ellenőrzés eszközeként, az új testülettel vagy annak bármely tagjával nem kívánnak együttműködni. Polgármester Úr azon nyilatkozatához, miszerint az önkormányzati cégek gazdátlanul működnek, hozzá kell tenni, hogy míg az elmúlt évek során a jegyző irányítása alatt működő belső ellenőrzés például az IKV Zrt.-nél egyáltalán nem végzett tevékenységet, az idei évben már a negyedik ellenőrzés zajlik. Az elmúlt évek gyakorlata vagy folyamatos mulasztásra enged következtetni az elrendelésért felelős szerv részéről, vagy a belső ellenőrzési rendszer normál működése esetében, a felállított új egység szükségességét vonja kétségbe. Jól látható az ellenőrzések hirtelen megemelkedett számából, azok már-már zaklatásszerű kivitelezéséből, az új cégfelügyeleti csoport életre hívásából és nem utolsósorban vezetőjének személyéből, hogy ezek az intézkedések nem az önkormányzati társaságok törvényes és nyugodt keretek között történő működését és nem is a tulajdonos önkormányzat érdekeit szolgálják. Szeged, 2011. július 6. Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Szegedi Városkép Kft. Szeged Pólus Nonprofit Kft. Szegedi Sport és Fürdők Kft. Szegedi Testamentum Kft. Szegedi Vásár- és Piacüzemeltető Kft. Szegedi Közlekedési Kft. SZINT Szegedi Intézménytakarító Kft. IKV Zrt. RITEK Zrt. Szegedi Ifjúsági Ház Kulturális, Fejlesztő és Médiaközpont Nonprofit Kft. Városi Televízió Szeged Műsorszolgáltató Nonprofit Kft.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.