A cukor drágulása húzta fel a FAO élelmiszerár-indexét


A várakozásokkal ellentétben emelkedett az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) élelmiszerár-indexe júniusban, mert a cukor árának emelkedése nagyobb volt, mint a gabonafélék árának a csökkenése.
A FAO árindexe - amit a gabonafélék, az olajos magvak, a tej- és hústermékek, valamint a cukor árának változása alapján számol ki minden hónapban a nemzetközi szervezet - 234 pont volt júniusban. Ezzel a mutató ismét emelkedett a májusi csökkenés után, amikor az index 231 pontra esett az áprilisi 235 pontról. Az index most 39 százalékkal magasabb, mint tavaly májusban. Előzőleg márciusban csökkentek valamelyest a globális élelmiszerárak nyolchavi folyamatos emelkedés után. A mutató idén februárban rekordot döntött, 238 pont volt a gabonafélék drágulása miatt, erősítve a félelmeket, hogy megismétlődhet a 2007/2008-as élelmiszerválság, amikor a drágulás éhséglázadásokhoz vezetett néhány fejlődő országban. A FAO szakértői csütörtökön arról is beszámoltak, hogy az idén rekord gabonatermés várható a világban, mert többet vetettek a gazdák, és nagyobb hozamok is várhatók. Az idei gabonatermést 2,313 milliárd tonna körül várja a FAO, ez 11 millióval több a júniusban vártnál, és 3,3 százalékkal haladja meg a tavalyit, amikor 1 százalékkal zsugorodott az össztermés.