Közélet

Vizsgálnák Szlovákiában, ki lett magyar állampolgár

Vizsgálnák Szlovákiában, ki lett magyar állampolgár

2011. június 24., péntek
Vizsgálnák Szlovákiában, ki lett magyar állampolgár

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) felszólította a pozsonyi főügyészséget, vizsgálja meg, mely szlovák állampolgárok kaptak magyar állampolgárságot a kettős állampolgárságot lehetővé tevő magyar törvény alapján.

"A beadványt a pénteki nap folyamán az SNS képviselői személyesen adták át a főügyészségen" - erősítette meg pénteken

Jana Benková

, a párt szóvivője az MTI tudósítójának kérdésére. Az ellenzéki párt szerint fennáll a tömeges törvénysértés gyanúja, ezért szükség van az ügy kivizsgálására. Az SNS azt gyanítja, hogy eddig már több száz szlovákiai lakos kért és kapott magyar állampolgárságot, akik ezzel a hatályos szlovákiai szabályozás szerint elveszítették szlovák állampolgárságukat. A párt véleménye szerint ezért a főügyészségnek fel kellene szólítania a kormányt, hogy tegyen lépéseket ez ügyben, s próbálja meg kideríteni, kik kaptak már magyar állampolgárságot. Benková felhívta a figyelmet arra, hogy a szlovák állampolgárság számos jogot ad, egyebek között választójogot, illetve bizonyos közéleti és állami tisztségekbe való megválaszthatóság, kinevezés jogát. "Ezért nagyon fontos tudni, hogy kik azok a személyek, akik a magyar állampolgárság megszerzése következtében elveszítették szlovák állampolgárságukat, de ezt titkolják" - magyarázta a szóvivő.

Andrej Danko

, az SNS alelnöke már korábban azt nyilatkozta: az ügyészségnek azt is meg kellene vizsgálnia, hogy az eltitkolt kettős állampolgárságú személyek kapcsán nem szivárognak-e ki titkos információk. Szlovákiában eddig mindössze

Berényi József

, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke volt az, aki január elején nyilvánosan közölte, hogy magyar állampolgárságért folyamodott. Kérvénye sorsáról Berényi azonban nem kíván tájékoztatást adni. A szlovák belügyminisztérium közigazgatási osztálya májusban levélben fordult Berényihez, hogy nyilatkozzon: pártja április 14-i közgyűlésének idején Szlovákia állampolgára volt-e, mert egy más ország állampolgárságának felvételével automatikusan elveszíti a szlovákot. Ha pedig a szlovák állampolgárságát elveszítette, a politikai pártokról szóló törvény értelmében a Magyar Koalíció Pártjának elnöke sem lehet. Pártelnöki funkcióba ugyanis csak szlovák állampolgárságú egyént választhatnak. Berényi lakonikus, szintén levélben elküldött válasza: "A levél tartalmát tudomásul vettem."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.