Közélet

Szlovákia hétfőtől figyeli a magyar sajtót

Szlovákia hétfőtől figyeli a magyar sajtót

2011. június 13., hétfő
Szlovákia hétfőtől figyeli a magyar sajtót

Kiemelt figyelmet fordít a magyar sajtó követésére mától az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS). A párt alelnöke szerint Magyarország veszélyt jelent Szlovákiára, mert a trianoni határok felülvizsgálatára törekszik – írja a Magyar Nemzet Online.

Andrej Danko

, a SNS alelnöke hétfői pozsonyi sajtóértekezletén úgy nyilatkozott: „Szeretnénk másoknak is a tudomására hozni, hogy a Dunán túli helyzet komoly. Bízom abban, hogy a velünk szimpatizálók minden hétfőn a médiafigyelő elolvasása után meggyőződnek arról, hogy az SNS olyan szubjektum, amely sohasem árulja el őket” Danko szerint a magyar média figyelése a mai naptól megkezdődött. A magyarellenességéről ismert ellenzéki párt szerint a mai magyar politika veszélyt jelent Szlovákiára nézve, mert célja felülbírálni és megváltoztatni a trianoni határokat. Hasonló módon bírálta a szlovákiai magyar politikai pártokat – Magyar Koalíció Pártja, Híd – is, és felszólította a szlovák pártokat, hogy határolódjanak el tőlük, ne működjenek együtt velük. Danko szerint ma az SNS az egyetlen olyan politikai párt Szlovákiában, amely következetesen védi az ország és a nemzet érdekeit, s nem alkuszik meg. Az alelnök a 2010. júniusi parlamenti választások óta eltelt évet értékelve úgy vélte: az SNS a mérleg nyelve a szlovákiai politikai színpadon, „ami azt jelenti, hogy valószínűleg jó irányba haladunk”.

Az MKP lehetett volna a koalíciós partner

Vladimír Meciar

, a parlamenten kívüli Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) elnöke egy hétfői lapinterjúban azt mondta: a 2006-os parlamenti választások után eredetileg az volt a terv, hogy a választások győztese a

Robert Fico

vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) és a HZDS mellett a kormánykoalíció harmadik tagja nem az SNS, hanem az MKP lesz. Fico azonban később megváltoztatta döntését. „Ki kell mondani az igazat, hogy az MKP-nak kellett volna a harmadik partnernek lennie" - mondta a politikus a Hospodárské Noviny című pozsonyi gazdasági lapban megjelent beszélgetésben. Részleteket nem közölt, de azt elárulta, hogy Ficóval többször is elbeszélgettek a témáról. Kérdésre válaszolva beismerte, hogy voltak bizonyos egyeztetések egy Smer-HZDS-MKP koalíció létrehozásáról. „Erre azonban nem került sor. Trencsénteplicről (Meciar lakhelye) úgy indultam, hogy az MKP-val írjuk alá a megállapodást. Amikor Pozsonyba érkeztem, kiderült, hogy az SNS-sel” – mondta a volt kormányfő. Leszögezte: a végső döntést a koalícióról Robert Fico volt miniszterelnök hozta meg. (Forrás:

Magyar Nemzet Online

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.