Közélet

Semjén: az életerős negyveneseknek dolgozniuk kell

Semjén: az életerős negyveneseknek dolgozniuk kell

2011. június 17., péntek
Semjén: az életerős negyveneseknek dolgozniuk kell

Sikeres gazdaságpolitikát folytat a kormány, melyhez elengedhetetlen olyan területek reformja, mint például a nyugdíjrendszerünk – vallja Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke, aki a SZEGEDma.hu-nak beszélt még a kettős állampolgárságról és a rendvédelmisek tüntetéseiről is.

– Egy éve dolgozik az új kormány, a gazdasági mutatók pozitív irányba változtak, csökkent a munkanélküliség, a KSH adatai szerint pedig növekedett a gazdaság.

– Számos stratégiai lépés eredménye a gazdasági növekedés, ami tovább fokozódik majd. Ehhez nem volt elegendő pusztán az, hogy a pénzügyi egyensúlyt helyreállítottuk, meg kellett határoznunk azt is, hogy gyökeresen átalakítjuk az eddigi gazdaságpolitikát, nem követjük például azt a neoliberális módszert, mely megszorításokat vezet be, és adót emel. Mi az arányos tehervállalás mellett döntöttünk, miszerint a multiknak, a bankoknak is be kell állniuk a sorba, és emellett radikális adócsökkentést hajtottunk végre. Mivel nem történtek megszorítások, a lakosság vásárlóereje sem csökkent. Miután mérsékeltük az adókat – akár a személyi jövedelemadó, a társasági adó tekintetében, illetve több kisebb járulékterhet is eltöröltünk – a vállalkozások is levegőhöz jutottak. Érdekes, hogy mikor elkezdtük ezt a gazdaságpolitikát, össztűz alá kerültünk, főleg amikor a bankokat megadóztattuk, a bankok által finanszírozott hitelminősítők leminősítették az országot. Ma ezek a hitelminősítők értékelik fel az államunk gazdasági teljesítményét.

– És milyen további tervek vannak e növekedés fokozására?

– Az előbb említett intézkedések önmagukban generálják a további növekedést a kisvállalkozások esetében is. Hiszen a legfontosabb lépést, az adócsökkentést megtettük, és dolgozunk a bürokrácia átalakításán is, a másik konkrét segítség a Széchenyi-terv, amely pénzt ad a vállalkozásoknak, a harmadik pedig az unión belüli saját gazdaságunk támogatása, belső piacunk védelme. Ebben a kérdésben sokat lehet tanulni Franciaországtól, aki ügyesen hoz olyan szabályokat, így semlegesítve azokat az uniós engedményeket, melyek miatt esetleg hátrányba kerülhet a belföldi piac, ezekkel az intézkedésekkel protekcionista módon védik saját gazdaságukat. Mi is ezen dolgozunk.

– Térjünk ki az aktualitásokra is, több fórumon beszélt a közelmúltban a határon túl élőkről, a kettős állampolgárság könnyített megadásának sikeréről.

– Öröm számomra, hogy már a 90 ezredeik állampolgársági kérelmen is túl vagyunk. Zökkenő nélkül történik az állampolgárság kiadása, ahol mégis problémába ütköznének (sajnos Kárpátalján eleinte voltak zaklatások), azoknak üzenem, hogy jöjjenek át Magyarországra, több mint 1000 önkormányzatnál lehet kérvényt benyújtani.

– Nemrég Erdélyben járt, ha jól tudom, a magyarok lakta megyéket sújthatja egy új szabályozás.

– Igen, elfogadhatatlan az, amit Romániában egyes hírek szerint terveznek, miszerint a székely megyéket szétszednék és olyan nagy egységekbe olvasztanák be, melyekben feloldódna a magyarság. Ez teljesen ellentétes Románia azon kötelezettségvállalásával az unió felé, hogy nem változtatja meg az etnikai arányokat, másfelől pedig teljesen megbolygatja a földrajzilag, történelmileg kialakult egységek felépítettségét. Fontos megjegyeznem, hogy teljes mellszélességgel a székely testvéreink mellett állunk. Minden eszközzel támogatni fogjuk azokat az erdélyi politikai erőket, akik küzdenek majd e terv ellen.

– Evezzünk ismét hazai vizekre, a jelennel kapcsolatban nem mehetünk el a sorozatos tüntetések mellett, amiket főként a rendvédelmisek szerveznek a kedvezményes nyugdíjazásuk eltörlése miatt.

– Szabad országban élünk, mindenkinek joga van kifejezni tiltakozását. Ha ma szétnézek Európában, akkor azt kell mondani, hogy Magyarország egy békés szeglet, elég csak a prágai zavargásokra gondolnunk, de komoly tüntetések ütötték fel a fejüket más EU-s országban is. A nyugdíj egy olyan terület, mely bizony reformra szorul. Nem elfogadható az, hogy egészséges emberek gyakran több mint 100%-os nyugdíjjal 45 évesen befejezik aktív pályájukat, mert úgy vélik, hogy fizikailag és egészségileg elfárasztotta őket például a rendőri szakma. Ez elfogathatatlan, hiszen számos olyan munkaterület van, ahol joggal követelhetnék az ott dolgozók ugyanezt. Gondoljunk csak egy kisebbségi iskolában tanító pedagógusra, vagy egy mentősre. Én tisztelem rendőr polgártársainkat, de nekik nem elmenni kell, hanem visszajönni a kötelékbe. Szerzett jogra hivatkozva sem mondhatja azt senki, hogy 40 évesen jár neki a nyugdíj. Ennyi erővel a nemesség is hivatkozhatna arra, hogy nekik meg szerzett joguk van arra, hogy ne fizessenek adót. Az élet változik, a társadalmi igazságosság azt követeli, hogy mindenkinek ugyanaz legyen a nyugdíjba vonulási dátuma. Be kell látni, hogy a mai magyar gazdaság nem bírja el, ha ezrével kell eltartania 40 éves, életerős férfiakat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.