Közélet

Orbán elvárja a rendet a rendvédelmisektől

Orbán elvárja a rendet a rendvédelmisektől

2011. június 7., kedd
Orbán elvárja a rendet a rendvédelmisektől

Orbán Viktor kormányfő elvárja, hogy a rendvédelmi dolgozók minden körülmények között a rend oldalán álljanak, biztosítsák a rend fenntartását, és semmilyen módon ne álljanak át a rendbontók, a rendetlenséget szítók oldalára - közölte a miniszterelnök szóvivője kedden újságírók előtt. A nyugdíjrendszer átalakításával kapcsolatos parlamenti döntések ősszel, hatálybalépésük pedig január 1-jével várható.

Szijjártó Péter

a kormányfőnek a rendvédelmi szakszervezetek képviselőivel folytatott keddi egyeztetésen elmondott szavait idézte, hangsúlyozva:

Orbán Viktor

világossá tette, hogy a rendvédelmi dolgozók és a kormány egy oldalon állnak, a választóvonal ugyanis nem a kabinet és a rendvédelmisek, hanem a rend oldalán állók és a rendbontók között húzódik. Egy oldalon állnak abban is - folytatta -, hogy az elmúlt nyolc év hibáinak kijavítása területén együttműködésre van szükség, mert az elmúlt nyolc év elhibázott gazdasági döntései a nyugdíjrendszert is a csőd szélére sodorták, a nyugdíjrendszer megmentése pedig mindenkinek érdeke. "Egy oldalon állunk azért is, mert mindkettőnknek az a célunk, hogy a rendvédelmi dolgozók jobb, méltóbb körülmények között és jobb megbecsüléssel, illetve fizetéssel végezhessék a munkájukat" - tette hozzá. Szijjártó Péter közlése szerint Orbán Viktor tájékoztatta az érdek-képviseleti delegáltakat, hogy "a nyugdíjrendszert megmentő lépéseknek az az alapvető célja, hogy a nyugdíjba vonuló emberek méltó nyugellátásra számíthassanak". Példaként azt mondta, hogy hétfőn a parlament a fideszes kezdeményezésű alkotmánymódosítás elfogadásával "elhárított egy nagyon fontos akadályt" a nyugdíjrendszer biztonságba helyezése útjából. Közölte azt is, az érdekképviseletek kötelezettséget vállaltak arra, hogy minden esetben, amikor a demokratikus szakszervezeti jogaikkal élnek, betartják a törvényeket, és a rend oldalán maradnak. Abban szintén egyetértés volt, hogy a radikalizálódás mindenkinek rossz - fűzte hozzá. A szóvivő azt mondta, ismét korrekt, higgadt volt a megbeszélés hangvétele.

Nagy Linda

, a Belügyminisztérium szóvivője arról beszélt, hogy az egyeztetések egyik szakasza zárult le, és egy új rész kezdődik:

Pintér Sándor

tárcavezető folytatni fogja a tárgyalásokat a rendvédelmi szakszervezetekkel az új életpályamodell kialakításával kapcsolatban. Ezt az egyeztetést a tervek szerint szeptember közepéig zárják le, és remélik, hogy a modell főbb elemei a jövő év elejével hatályba lépnek. Szijjártó Péter

kérdésre megerősítette, hogy a nyugdíjrendszer átalakításával kapcsolatos jogalkotási munka a nyárra tehető, a parlamenti döntések pedig ennek megfelelően ősszel várhatóak - már a szociális konzultáció eredményének az ismeretében. A cél az, hogy a hivatásos állományban dolgozókat érintő új életpályamodellnek a legfontosabb elemei az új nyugdíjrendszer hatálybalépésekor, január 1-jén életbe tudjanak lépni - emelte ki. Az Orbán Viktorral folytatott, valamivel több mint egyórás megbeszélés után érdek-képviseleti vezetők azt mondták, újabb demonstrációra készülnek a rendészeti szakszervezetek, miután a kedd reggeli tárgyaláson sem sikerült megegyezniük a feleknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.