Közélet

Konzultációsorozat az egyszerűbb államért

Konzultációsorozat az egyszerűbb államért

2011. június 25., szombat
Konzultációsorozat az egyszerűbb államért

Egyszerűbb szabályok, szigorúbb ellenőrzések - ehhez hasonló javaslatok születtek a csütörtöki napon több témakörben is a műhelyviták, valamint a pénteki, június 24-i regionális konferencia keretében, melyet „Az adminisztrációs terhek csökkentése - a versenyképesség növelése és a felzárkózás érdekében” címmel rendeztek meg a megyei kereskedelmi és iparkamara székházában. A Nemzetgazdasági Minisztérium által az egyszerűbb állam megteremtése és a bürokratikus terhek csökkentése érdekében indított konzultációsorozat szegedi állomásán is számos javaslat született az adminisztrációs terhek egyszerűsítésére.

A konzultációk során felmerült, hogy szükség lenne egy olyan irányú szemléletváltásra, amelynek eredményeként a hatóságok és a jogalkotók segítő szándékkal állnak a vállalkozásokhoz. Magyarországon sűrűn változnak az adójogszabályok, és egyre bonyolultabbá is válnak, ami jelentősen megnehezíti az üzleti tervezést, és a végrehajtást is. Megoldást jelentene ezen a területen, ha az adójogszabályokat csak éves szinten változtatnák, és év közben nem módosítanák őket. Több bírálat érte a hivatalokat: sokszor rugalmatlanok, és nem eléggé ügyfélközpontúak, valamint számos esetben az ügyintézők szakmai tudását, és gyakorlat hiányosságát kifogásolták a vitában résztvevő vállalkozók. Felmerült a témák között az is, hogy a meglévő adatszolgáltatás a párhuzamosan működő és egymással nem kompatibilis rendszerek rendkívül sok időt vesznek el a vállalkozásoktól, illetve, hogy a kezdő vállalkozások jelenleg nem kapnak kellő mennyiségű információt a tevékenységük folytatásához. A legnagyobb visszhangja a kötelező könyvvizsgálat megszüntetésére irányuló módosító javaslatnak volt. Az intézkedés ellen a konferencia keretében számos érv hangzott el a területet képviselő szakértőktől. A pénteki konferencián a műhelymunkákban folyó javaslatokat összegezték, melyeket a rendezvénysorozat végén, június 30-án egy országos zárókonferencia keretében értékelnek majd a szervezők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.