Közélet

Kinyíltak a kapuk – iskolai sportdélutánt tartottak a SZVSE-pályán + FOTÓK

Kinyíltak a kapuk – iskolai sportdélutánt tartottak a SZVSE-pályán + FOTÓK

2011. június 2., csütörtök
Kinyíltak a kapuk – iskolai sportdélutánt tartottak a SZVSE-pályán + FOTÓK

A 27 milliós támogatással új esélyt kapott a szegedi tömeg- és diáksport

A Rókusi Általános Iskola diákjai vették birtokba csütörtök délután a SZVSE-pályát. Az alsósok nagy örömmel használták ki a mozgáslehetőséget. A vasutas klub másik három egyesület társaságban a szegedi közgyűlés múlt pénteki döntése értelmében kapott támogatást létesítménye fenntartására.Kohári Nándor (Fidesz-KDNP) költségvetés-módosító indítványát a kormánypárti frakció tagjai mellett a Jobbik és az LMP képviselője szavazta meg a szegedi közgyűlés május 27-i ülésén. Ennek köszönhetően a szegedi létesítmény-fenntartó sportegyesületek 27 millió forintnyi többletforráshoz jutottak, ami garanciát jelent arra, hogy nem pusztulnak tovább a város sportpályái, sőt új lehetőségek nyílhatnak Szeged diák-, iskolai és tömegsportjában is.

Bevonják az egyesületi pályákat a városi oktatási rendszerbe

A sportbizottság korábbi elnökének javaslatára a váratlan káresemények orvoslására szolgáló úgynevezett intervenciós keretre tervezett 100 millió forintból csoportosított át az önkormányzat létesítmény-fenntartásra 27 milliót. Szeged négy sportlétesítményt fenntartó egyesülete közül a legnagyobb területet kezelő Szegedi Vasutas Sportegyesület (SZVSE) 15, a Szőregi Rákóczi SE, a Tápéi Egységes Sportkör és az Ujszegedi Torna Club pedig 4-4 millió forint forráshoz jutott. „A sportlétesítmények megszűnése, leépülése a rendszerváltás óta a magyar sportot sújtó folyamat. Javaslatommal elébe kívántam menni annak, hogy további létesítmények szűnjenek meg” – nyilatkozta Kohári Nándor. A SZEGEDma.hu kérdésére a politikus örömmel nyugtázta, hogy a SZVSE-pálya kapcsán máris látszanak a múlt heti döntés pozitív következményei. „Célunk, hogy miként itt, úgy a város több pontján, Újszegeden, Tápén és Szőregen is a helyi vagy közeli oktatási intézmények térítésmentesen használhassák a pályákat, sportlétesítményeket. Ismeretes, hogy a kormányzat tervei között szerepel a mindennapos testnevelés bevezetése az általános és középiskolai oktatás keretei között. Ez Szegedre vetítve mindenképpen nélkülözhetetlenné teszi az egyesületi tulajdonban, fenntartásban működő sportpályák bevonását a városi oktatási rendszerbe” – fogalmazott.

A közgyűlési döntés segíti a testnevelők munkáját

A vasutas létesítményhez közel fekvő Rókusi Általános Iskola alsósai iskolai futóversenyen vettek részt csütörtök délután. Felemelő érzés volt megtapasztalni, ahogy boldog gyermekzsivajjal; élettel telt meg a szebb napokat is látott stadion. A diákokat Simon Róbert testnevelőtanár irányította. „Iskolánk nem rendelkezik nagy sportterületekkel, de közelünkben a SZVSE-pálya rendkívül jó adottságokkal bír, ezért is kértük meg az egyesület elnökét, hogy atlétikai, sportjátékversenyeket rendezhessünk itt a diákjainknak. Nagyon boldogok vagyunk, hogy a SZVSE-stadion kinyitotta kapuit! A gyerekek nagyon készültek a mozgásra, a megmérettetésre, remekül érezték magukat. Mi, testnevelők azon fáradozunk, hogy megszerettessük velük a sportolást, s erre itt nagyszerű lehetőség nyílik” – vázolta. Közép- vagy hosszú távon – amennyiben valóban bevezetik a mindennapos testnevelést – a 800 fiatalt oktató, nevelő iskola számára a létesítmény akár testnevelésórák megtartásának helyszínéül is szolgálhat. Ezzel nincsenek egyedül – fűzte hozzá Simon Róbert –, hiszen a legtöbb oktatási intézmény hasonló cipőben jár: azaz sportlétesítmény-gondokkal küzd. Ezekre a problémákra jelenthetnek megoldást azok a pályák is, melyek fenntartását most az önkormányzat is segítette. A pedagógus egyébként fontosnak tartja, hogy a mozgás megszerettetésén keresztül nemcsak egészséges emberekké nevelhetők a felnövekvő nemzedék tagjai, de a tömegsport mellett a tehetségek a versenysport felé is elmozdulhatnak. Az ő iskolájukban az elmúlt években komoly teret kapott az atlétika és a labdarúgás is.

A SZVSE-pályát a huszonnegyedik órában mentették meg

Az iskolai futóversenyt a korlátok mellől szemlélte a házigazda egyesület elnöke is. Szokol Lajos korábban többször jelezte már, szívesen fogadnának a pályájukon iskolai sportprogramokat, akár testnevelésórákat is, ám a létesítmény fenntartáshoz (mely ily módon közös városi érdek) mindenképpen szükségük van az önkormányzat szerepvállalására. Ez utóbbi elől immár minden akadály elhárult. „Nagy örömünkre szolgált, hogy a közgyűlés megszavazta számunkra a 15 millió forintot Kohári Nándor indítványára. Mi mint verseny- és tömegsport-egyesület azt szeretnénk, hogy minél többen jöjjenek ki sportolni, mozogni a pályára, ezért is dolgozunk azon, hogy bővítsük az oktatási intézményekkel fennálló kapcsolatainkat. Boldogan állunk rendelkezésükre, fogadunk be sportnapokat, s az iskolák kérésükre használhatják a létesítményt, amikor szabad a pálya, azaz gyakorlatilag egész délelőtt, és egyeztetés alapján délután is bőven nyílik erre lehetőség” – beszélt a részletekről. Az önkormányzati segítség valóban a huszonegyedik órában érkezett. „Azért kértük a támogatást, mert nem láttuk biztosítottnak, hogy működtetni tudjuk a 4 hektáros ingatlant. A komplexum jelentős része rendkívül elhanyagolt, nem volt pénzünk rendbe hozni. Már azt sem tudtuk, hogyan fizetjük ki év végéig a közüzemi díjakat, adósságot pedig nem akarunk felhalmozni, így az is megfordult a fejünkben, hogy szüneteltetjük tevékenységünket. Most, hogy levegőhöz jutottunk, egyebek mellett szeretnénk a hátsó futballpályát is játékra alkalmassá tenni, illetve a sportcsarnokot úgy felújítani, hogy ott a téli időszakban a SZVSE sportolóin kívül mások testmozgása is lehetővé váljon” – zárta a sportvezető. .

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.