Közélet

Katonai ismeretek képzés indul diákoknak Hódmezővásárhelyen

Katonai ismeretek képzés indul diákoknak Hódmezővásárhelyen

2011. június 3., péntek
Katonai ismeretek képzés indul diákoknak Hódmezővásárhelyen

A katonai pálya népszerűsítése, valamint a honvédség és a helyi közösség kapcsolatának erősítése a célja annak a képzési programnak, amely szeptemberben indul hódmezővásárhelyi általános iskolások és középiskolások számára – közölte Böröndi Gábor dandártábornok pénteken az alföldi városban.

Az általános iskolák 7-8. osztályos diákjai a Zrínyi Miklós laktanyában rendezett szakkörökön ismerhetik meg a honvédség működését, a katonák napi munkáját és a missziós tevékenységet - mondta a Honvédelmi Minisztérium (HM) 5. Bocskai István Lövészdandárjának parancsnoka az oktatási programról tartott sajtótájékoztatón. "A laktanya kapuját kinyitva" Magyarország egyik legnagyobb katonai alakulata így a térségben élőkhöz is közelebb kerül majd – tette hozzá a főtiszt.

Kovács József

ezredes, a hódmezővásárhelyi helyőrség parancsnoka elmondta, hogy részben tanári végzettségű tisztekből oktatócsoportot alakítanak ki, ők tartják majd a foglalkozásokat az általános iskolásoknak és a középiskolásoknak. A katonai alapismeretek szabadon választható érettségi tantárgy. Szeptembertől a Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképzőközpont műszaki szakterületen működő Gregus Máté tagintézményének erre jelentkező 11. évfolyamos diákjai számára indul el a tantárgy oktatása. A tanulók az elméleti képzés mellett a katonaélet érdekes és színes részét bemutató gyakorlati foglalkozásokon, technikai, harcászati és fegyverzetbemutatókon, alaki foglalkozásokon vehetnek részt, s elsajátíthatják a közelharc alapjait is. A diákok az órákon azt is megtanulják, hogyan dolgozhatnak fegyelmezetten csapatban. A katonai alapismeretekből érettségizett diákok, ha tanulmányaikat tiszthelyettesképzőn vagy a katonai felsőoktatásban folytatják, a felvételi eljárás során pluszpontokat kapnak – tudatta az ezredes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.