Közélet

Jogtalanul akadályozta a makói önkormányzat a Trianon-megemlékezést

Jogtalanul akadályozta a makói önkormányzat a Trianon-megemlékezést

2011. június 27., hétfő
Jogtalanul akadályozta a makói önkormányzat a Trianon-megemlékezést

Többek között a költségvetés módosításáról, a tavalyi borsodi árvíz utáni helyreállításról, a paksi stressztesztekről, az üdülési csekkről is szó volt hétfőn a parlamentben, az azonnali kérdések órájában. Mágori Józsefné a makói iskolák Trianon-megemlékezéséről kérdezett.

LMP: a kormány beismerte az egykulcsos adórendszer bukását

Scheiring Gábor

(LMP) szerint a stabilitási alap végleges zárolásával kapcsolatban a kormány beismerte, hogy az egykulcsos adórendszer és vele együtt a költségvetés is megbukott. Az ellenzéki képviselő hozzátette, az egykulcsos adó nem hogy nem növelte, hanem durván csökkentette a fogyasztást. A parlament előtt lévő, ezzel összefüggő költségvetés-módosítást példanélkülinek nevezte a politikus. Válaszában

Matolcsy György

nemzetgazdasági miniszter azt mondta, Scheiring Gábor "elfelejtett felébredni az egy évvel ezelőtti időponthoz képest". Mint fogalmazott, "ön valamikor elszenderedett, elszundított", és még nem ébredt fel. Ez egy másik kormány másik gazdaságpolitikája - jelentette ki a tárcavezető.

Fidesz: nem kaptak engedélyt makói iskolák a Trianon-megemlékezés helyszínére

Mágori Józsefné

(Fidesz) arról beszélt, hogy Makón, az I. világháborús emlékműnél több iskola közösen akart megemlékezni a nemzeti összetartozás napja alkalmából Trianonról. "A szervező középiskolákat június 2-án hidegzuhanyként érte", amikor az MSZP-s helyhatóság a helyszínre való engedélyt elutasította azzal, hogy azt csak Makó önkormányzata használhatja - mondta. Válaszában

Szabó Erika

, a közigazgatási tárca államtitkára kijelentette, nem ért egyet a makói önkormányzat intézkedésével, mert az önkormányzatnak nincs joga ilyen módon akadályozni az ünnep megtartását.

LMP: kik végzik a paksi stresszteszteket?

Jávor Benedek

(LMP) azt kérdezte a nemzeti fejlesztési minisztertől, hogy pontosan kik és mit végeznek a sajtóhírek szerint már megkezdett paksi atomerőműi stresszteszteken?

Fónagy János

államtitkár elmondta: a paksi atomerőmű célzott biztonsági felülvizsgálatáról készülő jelentés, az értékelés és a határozat is mind nyilvánosak lesznek. A felülvizsgálat célja az atomerőművek biztonsági tartalékainak újraértékelése a fukusimai katasztrófa függvényében az egész Európai Unióban. A vizsgálatokat június 30-ig kell elvégezni, az eredményeket október 30-ig készíti el az atomerőmű és év végéig megküldi az Európai Bizottság részére.

MSZP: miért szünteti meg a kormány az üdülési csekk adómentességét?

Pál Béla

(MSZP) azt kérdezte, hogy október 1-től miért tervezi a kormány megszüntetni az üdülési csekk adómentességét?

Szatmáry Kristóf

államtitkár válaszában hangsúlyozta: az üdülési csekk esetében 10 százaléknál nagyobb a kezelési költség, míg az újonnan bevezetendő Széchenyi Pihenő Kártya (SZéP kártya) esetében ez mindössze 1,5 százalék, így a kormány szándékai szerint ez egy hatékonyabb, olcsóbb és modernebb szolgáltatás lesz az üdülési csekknél.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.