Közélet

Fazekas Sándor: biztonságos a magyar zöldség és gyümölcs

Fazekas Sándor: biztonságos a magyar zöldség és gyümölcs

2011. június 3., péntek
Fazekas Sándor: biztonságos a magyar zöldség és gyümölcs

Biztonságosan fogyasztható a magyar zöldség és gyümölcs, senkit nem fenyeget semmiféle veszély, Magyarországra nem érkezett fertőzött zöldség, uborka - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken reggel újságírók előtt Budapesten a Vámház körúti vásárcsarnokban.

A vidékfejlesztési tárca vezetője pénteken reggel azért látogatott Budapest központi piacára, hogy személyesen tájékozódjon a zöldség-gyümölcs piaci helyzetről. A miniszter elmondta, azért vezette be a szaktárca még a múlt évben a másodlagos élelmiszer-ellenőrzési rendszert, hogy megóvja a magyar fogyasztókat a veszélyes, bizonytalan eredetű élelmiszerektől.

Fazekas Sándor

, a fogyasztókat megnyugtató kijelentései alátámasztására egy zöldséges standon uborkát vásárolt, és maga is evett az uborkából. A miniszter arról is beszélt, hogy a szaktárca figyelemmel kíséri az uniós tagállamokban zajló eseményeket, és a többi tagállamhoz hasonló kártérítési kérelmet fontolgat annak érdekében, hogy a magyar termelők veszteségei megtérülhessenek. A minisztérium vizsgálja annak lehetőségét, hogy a kártérítési igényt miként lehetne érvényesíteni. Jelezte: Magyarország ugyanúgy jár el ez ügyben, ahogyan azt más országok is teszik. Kérdésre válaszolva közölte, a magyar fogyasztók bizalma meg van a magyar termékek iránt, az visszahozza az exportpiacok bizalmát is. Erre Fazekas Sándor szerint nyugodtan lehet alapozni. Utalt arra is: a termelők veszteségeinek felmérése most folyik, ám hozzátette, hogy az eladhatatlan mennyiségek több ezer tonnára is rúghatnak. Ezt a veszteséget a magyar fogyasztás növelése csökkentheti. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországra a zöldségbehozatal jelenleg minimális, mivel a magyar termelés ellátja a magyar piacot. Szintén újságírói kérdésre megerősítette: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) támogatja a termelői összefogásokat és erre pályázati források is vannak. A miniszter szerint az összefogás az eredményesség egyik legfontosabb feltétele.

Kmetty Ágoston

, a KISOSZ Budapesti Szervezetének tiszteletbeli elnöke a Vámház körúti vásárcsarnokban tevékenykedő kereskedők képviseletében az MTI-nek elmondta: drasztikus módon visszaesett a zöldség és gyümölcsforgalom az utóbbi napokban. Jelezte ugyanakkor - beleharapva egy uborkába - , hogy a magyar zöldség és gyümölcs mindenféle veszély nélkül fogyasztható. Hozzátette: akár mosatlanul is ehetők a termékek. Ez utóbbitól viszont, Fazekas Sándor minden vásárlót, fogyasztót óva intett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.