Közélet

Az MSZP az egykulcsos adórendszer eltörlését követeli

Az MSZP az egykulcsos adórendszer eltörlését követeli

2011. június 25., szombat
Az MSZP az egykulcsos adórendszer eltörlését követeli

Az MSZP az egykulcsos adórendszer eltörlését követeli, és azt javasolja a kormánynak, hogy kezdje meg a válságadók fokozatos kivonását, továbbá fontolja meg egy kedvezményes élelmiszeráfa-kulcs bevezetését.

Tukacs István

, az MSZP országgyűlési képviselője az MTI-hez szombaton eljutatott közleményében azt írta: a szocialisták azt javasolják a kormánynak, hogy a kezdődjön meg a válságadók fokozatos kivonása és a kabinet fontolja meg egy kedvezményes áfa-kulcs bevezetését az alapvető élelmiszerekre. Ezek mellett a párt azt követeli a kormányoldaltól, hogy töröljék el az igazságtalan egykulcsos adórendszert, és vezessenek be olyan, kétkulcsos szisztémát, amely méltányosabb közteherviselést, ennek eredményeképpen magasabb fogyasztást és a jelenleginél jóval stabilabb költségvetési pályát eredményez. A szocialista politikus azt is közölte, hogy a pártja által a parlamentnek benyújtott javaslat mindhárom kritériumnak megfelel. Az MSZP azt is követeli, hogy több mint egy év után a kormány álljon elő egy hosszú távon fenntartható, kiszámítható energiastratégiával - közölte Tukacs István, kiegészítve ezt azzal, hogy felszólítják a kormányt, hagyja abba a "MOL-típusú tőzsdézést", az emberek magánvagyonának "lenyúlását", mert ezekkel a lépésekkel "mindannyiunk közös jövőjét teszi tönkre". A kormánynak "nem hitetlenkedni kellene, hanem hitet tenni az emberek valós érdekeinek képviselete mellett" - fogalmazott az ellenzéki politikus. Tukacs István szerint mind a négy, tavaly óta különadóval sújtott húzóágazat beépítette az áraiba az Orbán-kormány által minden előzetes egyeztetés nélkül a "nyakába varrt" többletköltségeket, ennek eredményeként megemelkedtek az élelmiszer-, a telekommunikációs- és az energiaárak; ami a kispénzű, az igazságtalan adórendszerrel is sújtott kisfogyasztókat érinti leginkább.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.