Közélet

A magyar termelőket is anyagi kár érheti a németországi járvány miatt

A magyar termelőket is anyagi kár érheti a németországi járvány miatt

2011. június 1., szerda
A magyar termelőket is anyagi kár érheti a németországi járvány miatt

A németországi járvány miatt kritikus helyzetbe került a magyar uborkafelvásárlás is, így nemcsak a spanyol gazdálkodókat, hanem a magyarokat is tetemes veszteség - 10, esetleg 100 millió forintos nagyságrendű kár - érheti - mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke az MTI-nek.

A szakember szerint néhány napon belül 2-3 ezer tonna eladhatatlan uborkakészlet halmozódhat fel elsősorban az ország déli részén Békés megyében Méhkerék környékén. Amennyiben ugyanis nem indul meg a belföldi felvásárlás - főként a nagy áruházláncok esetében - illetve az export, teljesen tönkremehetnek a termelők. Ez az áru ugyanis hosszabb ideig nem tárolható, ha nem veszik meg, rövid időn belül fogyasztásra alkalmatlanná válik. A FruitVeb szerint a magyar termelőknek is uniós segítségre lehet szükségük. A szakmaközi szervezet ezt jelezni szeretné a kormányzatnak, kérve, hogy adjon meg minden segítséget a bajba jutott termelők támogatása érdekében. A magyar uborkatermelés évi mennyisége átlagosan mintegy 50 ezer tonna. Ennek fele konzerv-, fele pedig friss étkezési minőségű kígyóuborka. A kígyóuborka 60 százalékát a dél-békési térségben állítják elő. Mártonffy Béla hangsúlyozta: a magyar uborka - ezt vizsgálatok is bizonyítják - az egészségre nem ártalmas, gond nélkül fogyasztható. Annak érdekében, hogy a fogyasztók bizalmát megerősítsék a magyar áruval kapcsolatban, a FruitVeB saját védjeggyel látná el azon termelők áruját, akik önkéntes alapon alávetik magukat az ellenőrzésnek, és így a szakmaközi szervezet igazolná, hogy termékük magyar és garantáltan nem káros az egészségre. A FruitVeB az áruházláncokat is arra kéri, hogy tevőlegesen mutassák ki a magyar termékek iránti elkötelezettségüket, és vásároljanak a magyar uborkából, valamint más zöldségfélékből is, így segítsenek levezetni a szezon elején azt a többletmennyiséget, amely a vásárlói bizalom csökkenése miatt keletkezett ideiglenesen. Mártonffy Béla szerint ha ez nem történik meg, úgy nemcsak a magyar uborkatermelők, hanem más zöldségféléket - például paradicsomot vagy salátaféléket termesztők - is jelentős anyagi károkat szenvedhetnek. Ennek mértéke akár többmilliárd forintra is rúghat összességében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.