Közélet

Polgárőrszervezetek támogatása – politikai viták közt + HANG

Polgárőrszervezetek támogatása – politikai viták közt + HANG

2011. május 18., szerda
Polgárőrszervezetek támogatása – politikai viták közt + HANG
A szegedi polgárőrszervezetnek és a városőrségnek enyhe politikai felhang mellett kiosztották a költségvetés szerinti támogatást. Botka László polgármester és több szervezet képviselője is bírálta, hogy a jogi bizottság politikailag elfogultan szabta át az összegeket. Hüvös László tanácsnok emlékeztetett, hogy pályázati úton történt a forráselosztás, amit Botka László is megszavazott. A kilenc polgárőrszervezet és a városőrség mintegy 600 fővel védi az állampolgárok biztonságát városszerte. Az idei költségvetés 14,5 millió működési támogatást különített el számukra, melyből most 13 milliót osztottak szét. Botka László a támogatások kiosztásakor megjegyezte, hogy eddig a szervezetek közösen egyeztetve dolgozták ki, mely terület polgárőreihez mennyi forrás kerüljön, most azonban ezt a rendszert „szétrúgta” a fideszes többségű pénzügyi bizottság, amely saját képviselőinek érdekei szerint, s nem szakmai alapon osztotta szét a pénzt. A polgármester felkérte a jelenlévőket, hogy segítsenek majd közösen kidolgozni egy objektív finanszírozási rendszert. A politikai függetlenséget kérve a Szegedi Polgárőr Szervezetek Szövetsége és a Városőrség is annak adott hangot, hogy a közbiztonság, és az erre szánt források elosztása az politikailag független dolog, a munka mennyisége, a szakmai érvek mentén történjen.

Botka és az MSZP-frakció is megszavazta

„Most pályázati rendszerben történt a pénz kiosztása. A keretösszeg is eleve magasabb volt, mint ami az eredeti tervezetben szerepelt, hiszen a közgyűlés 16 millióra, messze az infláció fölött emelte meg a szervezetek támogatását. A városvezetés azonban az elmúlt időszakból 1,5 milliót már elköltött a 2011-es támogatás terhére. A költségvetés végrehajtási rendeletét Botka László és az MSZP-frakció is megszavazta. Abban volt benne, hogy pályázati úton bírálják el a polgárőrszervezetek támogatását. A polgármesternek akkor kellett volna kifogást emelnie, utólagos bírálata értelmezhetetlen” – nyilatkozta Hüvös László (Fidesz-KDNP), humán közszolgálati tanácsnok.
Hallgassa meg Szegedi Károllyal, a Szegedi Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnökével készült hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.