Közélet

Pálffy István: az emberek támogatják az átalakításokat

Pálffy István: az emberek támogatják az átalakításokat

2011. május 18., szerda
Pálffy István: az emberek támogatják az átalakításokat

Az ország saját lábára állt az elmúlt egy évben, az elszámoltatásban ugyanakkor van adóssága a kormánynak – így értékelte a kormányzat egy éves működését a KDNP részéről Pálffy István kereszténydemokrata politikus a Duna Televízió kedd reggeli műsorában.

Kijelentette: a társadalom láthatólag “támogatja és kibírja" azokat az átalakításokat, amelyek a társadalom minden rétegét érintik valamilyen módon. A társadalom által támogatott lépések közé sorolta a segélyezés rendszerének átalakítását, illetve a korkedvezményes nyugdíjak csökkentését, esetenkénti megszüntetését célzó kormánypárti alkotmánymódosító javaslatot is. Hozzátette: a GDP növekedése segíthet elviselni a várható változásokat. Egy éves a kormány – az elmúlt év legnagyobb eredménye pedig az, hogy az ország saját lábára állt – mondta

Pálffy István

KDNP-s politikus a Duna Televízió Reggel a Dunán műsorában. “Szemben azzal a logikával, hogy az IMF hitelez és megszorít, mi adót csökkentettünk és annak megfelelően rendezzük át a különböző területeket, takarékoskodunk – ahogy a társadalmi igazságosság kívánja. És ebben van nagy szerepe a KDNP-nek” - hangoztatta Pálffy.

Nem lehet szembe menni a társadalommal

Világnézeti párként a KDNP akkor is következetesen kitart az értékei mellet, ha a társadalom éppenséggel nem tudja azokat érvényesíteni, elfogadni, vagy megérteni; “ türelem kérdése kivárni, hogy mikor érik meg a helyzet ahhoz, hogy egyes dolgokat mikor lehet megvalósítani, például a szabad vasárnapot” - hangzott az interjúban. Mint mondta:a pihenéshez való jog alkotmányos alapjog, továbbá meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy vasárnap a családok együtt legyenek. De ezt mégsem lehet azok ellen tenni, akik arra kényszerülnek, hogy vasárnap szerezzék be az alapvető szükségleti cikkeket, ekkor vásároljanak. Ezek érzékeny kérdések, amelyekben egy világnézeti pártnak sem lehet a társadalom, a választói ellenében menni - szögezte le Pálffy István. Hasonló a helyzet a párt másik javaslatával, amely kibővítené az ünnepnapok körét – nagypéntek és Nagyboldogasszony napjával; Európa keresztény hagyományú országaiban ezek sok helyütt ünnepnapok. “De mégis: egy társadalmi és gazdasági helyzet ellenében nem lehet mindent elérni, vannak adott keretek, a gazdaság állapota vélhetően nem engedi most meg, hogy mindkettőből ünnepnap legyen a jövőben” - mondta a politikus, hozzátéve: a GPD egy-egy ilyen nap beiktatásával csökken.

Az elszámoltatással elégedetlen a KDNP

“Legtöbb adósságunk ugyanakkor az elszámoltatás terén van” – mondta kérdésre válaszolva a KDNP-s képviselő. Mint mondta: az elszámoltatási kormánybiztos hatóköre az ügyek felderítéséig és a nyomozó hatóságoknak való átadásukig terjed. “Onnantól kezdve hátra kell lépnie és onnan nézni, hogy a független igazságszolgáltatás, a bíróság, az ügyészség hogyan dolgozik tovább” - hangoztatta Pálffy. A politikus megjegyezte: tény, hogy ezek az eljárások hosszú időt vesznek igénybe és türelemmel kell lenni. “De az biztos, hogy az emberek leginkább azt érzik, hogy akik az országot ide juttatták és akik a zsebükből a pénzt kivették, azok grasszálnak föl-alá az Andrássy-úton; Hunvald, Hagyó, lehetne őket sorolni hosszan” - érvelt Pálffy István.

A társadalom kibírja és támogatja

A politikus úgy látja: a társadalom láthatólag “támogatja és kibírja azokat az átalakításokat”, amelyek mindenkit érintenek valamilyen módon. “Mindenkit érint valami módon egyfajta életmódváltás. Ki azzal kényszerül erre, hogy az eddigi segélyezés helyett a munkaerő-piacra kell visszatérnie, ki azzal, hogy a segélyt nem pénzben, hanem természetben kapja” - hangoztatta a politikus, hozzátéve, hogy a fegyveres erők nyugdíjas, ám még ma is erős, munkaképes korú tagjai a havi 150-170 ezer forintos nyugellátás mellett dolgoznak, "és jó, ha nem feketén". “Ez az, amit meg kell szüntetni; valamilyen módon a társadalom egészét, minden egyes embert érint ez az életmódváltás. Kit így, kit úgy, de látható, hogy a társadalom támogatja” - nyilatkozta Pálffy István a Reggel a Dunán stúdiójában.

A javuló GDP segít elviselni?

A politikus hozzátette: most jelent meg először hosszú idő után olyan GDP-adat, amely már az első negyedévre vonatkozólag a gazdaság meglendülését mutatja. Igaz, hogy ezt még főleg a német alapú export “húzza”, de előbb- utóbb az adócsökkentések miatt az embereknél maradó pénz meg fog jelenni a fogyasztásban, az húzni fogja a belső fogyasztást, így a GDP tovább növekedhet. Ez pedig könnyíthet azon az éven, aminek az életmódváltást meg kell hoznia – hangzott a beszélgetésben. (Szöveg: Pintér Attila, felelős szerkesztő, Duna Televízió.)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.