Közélet

Morvai Krisztina: harmadik világbeli állapotok a bűnözés tekintetében

Morvai Krisztina: harmadik világbeli állapotok a bűnözés tekintetében

2011. május 4., szerda
Morvai Krisztina: harmadik világbeli állapotok a bűnözés tekintetében

Morvai Krisztina szerint "harmadik világbeli" állapotok uralkodnak a bűnözés tekintetében Magyarországon; az Európai Parlamentben a Jobbikot képviselő politikus ezt azt követően mondta szerdán Gyöngyöspatán, hogy helyi lakosokkal találkozott a Heves megyei településen.

Véleménye szerint az embereket magára hagyja az állam, és úgy csinál, mintha a bűncselekmény elszenvedése a sértett magánügye volna. Vagyis nemcsak a bűnmegelőzés hiányzik, hanem a hatékony felderítés is - fogalmazott a sajtótájékoztatón

Morvai Krisztina

. Közölte, hogy Gyöngyöspatai látogatása országjárása első állomása, amelynek során büntető jogászként kívánja feltérképezni a bűnözés helyzetét Magyarországon,majd 1-2 hónap múlva a tapasztalatok összegzése alapján konkrét javaslatokat fogalmaz meg. Gyöngyöspatán - folytatta - 25-30 helybeli mondta el neki, hogy mennyire megkeseríti az életét a "mindennapok bűnözése". A falusiak elsősorban terménylopásokról és a mezőgazdasági szerszámok lopkodásáról számoltak be neki. Azt tapasztalta: a helybeliek úgy érzik, hogy nem elég fontosak az államnak ahhoz, hogy ezeket a bűncselekményeket felderítsék, netán a kárukat megtérítsék. Ezzel kapcsolatban felidézte:

Pintér Sándor

belügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, hogy egy év leforgása alatt, csupán 17 kisebb súlyú bűncselekmény történt a településen. Ugyanakkor csak most háromszor ennyi bűncselekményről hallott - hangsúlyozta a politikus. Morvai Krisztina szerint a kialakult helyzetnek az az oka, hogy az emberek már nem is jelentik ezeket a bűncselekményeket, mert azt tapasztalják, hogy nincs semmilyen következménye, illetve félnek az elkövetők "verbális terrorizmusától". Számos esetben pedig azért szüntették meg az eljárást, mert az elkövetési érték, a jegyzőkönyv szerint nem haladta meg a 20 ezer forintos szabálysértési határt. Érdekes módon, mindig 18 ezer forint a kár és nem 21 ezer forint - mondta. Az is a tervei között szerepel, hogy az Európai Parlamentben kezdeményezi egy bűnmegelőzéssel foglalkozó munkacsoport megalakítását - tette hozzá a politikus.

Mirkóczki Ádám

, a Jobbik szóvivője - aki hangsúlyozta, hogy gyöngyöspatai vizitjük esetében nem pártrendezvényről van szó - úgy vélekedett, hogy a büntető törvénykönyv hétfői, "nagykoalícióban" megszavazott módosítása csak olaj arra tűzre, amelyről nem tudják, hogy hány települést fog felperzselni. Megfogalmazása szerint a "gyalázatos" és "katasztrofális" módosítással az üzenik a törvénytisztelő magyar állampolgároknak, hogy polgárőrként meg ne próbáljanak segíteni embertársaikon, mert ezért 3 év börtönt kaphatnak. A bűnözőknek pedig azt üzeni, hogy nyugodtan folytassák eddigi életvitelüket - mondta a szóvivő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.