Közélet

Mesterházy és Botka az önkormányzatokat féltik

Mesterházy és Botka az önkormányzatokat féltik

2011. május 22., vasárnap
Mesterházy és Botka az önkormányzatokat féltik

Ellenzéki edzőtábor keretében járt városunkban Mesterházy Attila, az MSZP pártelnöke vasárnap, aki egy vásári séta után Botka László szegedi polgármester társaságában beszélt arról, hogyan akarja a Fidesz felszámolni Magyarországon az önkormányzatiságot.

A pártelnök a választókerületekben tart továbbképzést aktivistáknak felkészítve őket az ellenzéki szerepre.

Mesterházy Attila

szerint a kormányzó párt minden önálló intézményt elfoglalt, most az alkotmánybíróság következik majd, miközben az önkormányzatokra is ráteszi a kezét. A MSZP vezetője szerint a közigazgatást politikai igazgatás váltja fel, melynek célja, hogy a kormányzatnak minél nagyobb kontrollja legyen az egész intézményrendszer felett. "Államosítás zajlik jelenleg, aminek egy célja van: a Fidesz hatalmát bebiztosítani" – hangoztatta. "Eddig a kormányzati hivatalok ellenőrzési szerepkörben nem semmisíthettek meg önkormányzati döntéseket, bírósághoz lehetett fordulni, most a kormányhivatal felfüggesztheti az önkormányzati határozatoknak, rendeleteknek a végrehajtását. Nem jogi, alkotmányos kontroll lesz az önkormányzatok működése felett, hanem politikai" – tette hozzá

Botka László

, kiemelve, hogy az önkormányzati törvény átalakításával a finanszírozás rendszerét is meg akarják változtatni, a normatív támogatási rendszer helyett lényegében a régi tanácsrendszer feladatfinanszírozását hozzák vissza. Szerinte arra lesznek rákényszerítve az önkormányzatok, hogy hely adók kivetésével finanszírozzák a működést. Botka kiemelte azt is, hogy a járási kormányhivatalok felállításával az ügyintézés bizonyos elemei távolabbra kerülhetnek. "Arra kérem a fideszes polgármestertársaimat, hogy fogjunk össze, ne engedjük, hogy felszámolják az önkormányzatiságot, hiszen ez a probléma túlmutat a politikai érdekeken" – hangsúlyozta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.