Közélet

Megvonta a díszpolgári címet Adolf Hitlertől egy osztrák város

Megvonta a díszpolgári címet Adolf Hitlertől egy osztrák város

2011. május 29., vasárnap
Megvonta a díszpolgári címet Adolf Hitlertől egy osztrák város

Az alsó-ausztriai Amstetten szociáldemokrata többségű képviselőtanácsa a héten, heves vitával kísért szavazásán határozott erről.

A téma a Zöldek egy helyi képviselőjének felvetése nyomán, a múlt hét végén került szóba.

Raphael Lueger

szorgalmazta, hogy még a város fennállásának közelgő 900. évfordulója előtt mondják ki a díszpolgárság visszavonását. A kisváros polgármestere az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, eddig azért nem vonták vissza a címet az egykori náci vezetőtől, mert az a jogászok és történészek által is képviselt vélemény volt az uralkodó, hogy az a kitüntetett halálával magától megszűnik. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) három képviselője a keddi közgyűlésen szintén az automatikus megszűnésre hivatkozva tartózkodott a szavazástól. Ugyancsak az automatikus megszűnéssel érvelve nem tartja szükségesnek

Hitlernek

a címtől való posztumusz megfosztását az Amstettenhez közeli Waidhofen an der Ybbs városka. Több más osztrák településen, például a tiroli Kufsteinben szintén nem hoztak határozatot a cím visszavonásáról; más osztrák helységek az utóbbi években tették azt meg. Amstettenben vita tárgya egy néhai szociáldemokrata politikus,

Paul Scherpon

díszpolgársága is. Scherpon a II. világháború idején a náci párt tagja volt. A helyi Zöldek egy terhelő tartalmúnak ítélt korabeli levél alapján Scherpon díszpolgárságát is meg akarják vonni. A szociáldemokrata polgármester viszont kortársak visszaemlékezésére hivatkozva egy történészt akar megbízni azzal, hogy állapítsa meg, mennyire vállalt tevékeny szerepet zsidók deportálásában a néhai politikus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.