Közélet

LMP: Hatékonyabb védelmet a fáknak

LMP: Hatékonyabb védelmet a fáknak

2011. május 26., csütörtök
LMP: Hatékonyabb védelmet a fáknak

Az LMP szerint nem szolgálja Szeged fáinak és parkjainak védelmét az új helyi természeti értékek védelméről készült terv, így azt javasolják, hogy szélesebb egyeztetésen, akár egy konferencián tárgyalják újra az ügyet, a pénteki közgyűlés pedig – ahogy azt az illetékes bizottságok is javasolták – ne tűzze napirendre a szabályozás elfogadását.

A védetté nyilvánított természetvédelmi emlékek és területek természetvédelmi értékvizsgálata és kezelési terve felülvizsgálta a már védett területeket, parkokat, fasorokat. Ez hozzávetőlegesen a városban 19 fasort és 16 területet érint, illetve 20, egyedi fákkal beültetett ingatlant. A város védett fáit egyébként tízévente felülvizsgálják, e vizsgálat alapján készült el a helyi természeti értékek védelmének módosítási javaslata, amit a közgyűlésnek kellene elfogadnia. Az anyagot már két bizottság - Városkép- és Környezetvédelmi Bizottság és a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság – is tárgyalta, és egyik sem javasolta elfogadásra.

Eltűnhetnek a fasorok?

Az LMP képviselője,

Szentistványi István

és a párt ökológus, biológus szakértője,

Margóczi Katalin

az újszegedi Erzsébet ligetben hívták fel a figyelmet sajtótájékoztatójukon a természeti védettséget szabályozó terv problémáira. Az ökológus szerint az új rendelet lehetővé teszi például azt is, hogy a ligetben vegyszereket használjanak, holott értékes növény és állatvilága van e területnek, a rovarállomány pedig különösen egyedülálló. Margóczi Katalin szerint az is problémás, hogy egységesen kezelik a különböző fasorok, parkok védelmét, miközben változó a zöldterületek értéke. Szentistványi humán-, városökológiai szempontok mentén fogalmazta meg kritikáját az elkészült anyaggal kapcsolatba. A képviselő elmondta, hogy ez a terv lehetővé teszi, hogy bizonyos fasorokat – mint például a Fő fasori platánokat – az elöregedésre hivatkozva egyszerre cseréljenek le, miközben a fáknak akár a 60 százaléka is egészséges lehet. A képviselő elmondta azt is, hogy a védettség fogalmát is át kell gondolni, hiszen e kategória jelenleg nem jelent teljes védelmet a fáknak: a Gutenberg utcai fasor is védett volt, de az utca felújítása során az összeset kivágták. Szentistványi és Margóczi szerint szélesebb rétegek, szakértők bevonásával egy egyeztető fórumot, konferenciát kell majd tartani abban az esetben, ha a pénteki közgyűlés valóban nem szavazza meg a javaslatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.