Közélet

Megyei közgyűlés: Felterjesztéssel élnek az M43-as ügyében + FOTÓK

Megyei közgyűlés: Felterjesztéssel élnek az M43-as ügyében + FOTÓK

2011. május 27., péntek
Megyei közgyűlés: Felterjesztéssel élnek az M43-as ügyében + FOTÓK
Huszonnégy napirendi pontot tárgyaltak a nyári szünet előtti utolsó rendes ülésen a megyei közgyűlési képviselők. Ahogy már beszámoltunk róla, zárt ülésen megválasztották a Móra-múzeum új vezetőjét, döntöttek arról, hogy felterjesztéssel élnek az M43-as autópálya Szegedet elkerülő szakaszának ingyenessé tételéért. Tűzriadó szakította meg a napirend előtti előtti felszólalások sorát, rövid kényszerszünet után folytatódott az ülés. Magyar Anna elnök arra kérte képviselőtársait, hogy támogassák a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület által működtetett ösztöndíjprogramot, mely tehetséges, de létminimum alatt élő erdélyi diákok taníttatásához járul hozzá magánszemélyek felajánlásaiból. A polgári frakcióban helyet foglaló Kovács János arra kérte Szentes MSZP-s polgármesterét, a megyei képviselő Szirbik Imrét, hogy ne tegyen olyan kijelentéseket, mintha a megye záratna be iskolát. Emlékeztetett, hogy a Zsoldos iskola B épületében méltatlan körülmények között tanultak a diákok, ezért keresnek nekik másik telephelyet. Hangsúlyozta, a megye nem akar bezáratni egyelten oktatási intézményt sem. Gémes László (Fidesz) a csökkenő gyereklétszámra hívta fel a figyelmet. Az M43-as autópálya ügyében kért szót Tóth Péter (Jobbik), a hetek óta tartó tüntetéssorozatukkal azt szeretnék elérni, hogy ingyenes legyen a pálya Szegedet elkerülő szakasza. Képviselőtársait arra kérte, írják alá petíciójukat, amit Szirbik Imre meg is tett. „Hogyha Orbán Viktor miniszterelnök úr keményen szeret harcolni az Európai Unióban, akkor annak nincs akadálya, hogy ezt a szakaszt az unió egye egyéb kategóriába, s ingyenes legyen ez a szakasz” – fogalmazott. Hozzátette: azt szeretnék, hogy a kormány ne büntesse Csongrád megyét és Szegedet, ezért kérte az országgyűlési képviselőket, hogy tegyenek lépéseket ez ügyben. E témában az utolsó pillanatban Gonda János is benyújtott egy előterjesztést, melyet támogattak a képviselők. Felterjesztéssel fognak élni Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterhez az autópálya szakasz ingyenessé tételéért. A megyei képviselők zárt ülésen döntöttek arról, hogy a Boros Sámuel Szakközépiskola igazgatója Molnárné Tóth Györgyi eddigi megbízott intézményvezető legyen, a Csongrádi Oktatási Központ élére az eddig szintén megbízott Kiss Attilát választották, a Móra Ferenc Múzeum új igazgatója pedig Fogas Ottó lett.

Megszüntették Zombori fegyelmijét, a nyugalmazott igazgató szerint törvénysértő volt az eljárás

A képviselőkből álló Fegyelmi Tanács zárt ajtók mögött döntött Zombori István nyugalmazott múzeumigazgató fegyelmi ügyében is, megszüntető határozatot hoztak. Az eljárás megszüntetését azzal indokolták, hogy immár nyugdíjas Zombori, de összességében kilenc pontban elmarasztalták az intézmény korábbi vezetőjét. A megyei elnök által felolvasott határozatban kifogásolták például azt, hogy a beruházásokról nem tájékoztatta Zombori előzetesen a fenntartót, vagyis megkerülte a fenntartó döntését, csak a belső ellenőri vizsgálat tárta fel ezeket. Fedezet nélküli kötelezettségvállalást is tett, amivel a tanács szerint megsértette a költségvetési rendeletet. Veszélyeztette továbbá a Cserje sori raktárbázis idén év végén lejáró garanciáját is a beruházásokkal, amit nem jelentett az építései hatóságnak sem. Ez utóbbival bírság kiszabását is kockáztatta a volt múzeumigazgató a Fegyelmi Tanács szerint. A tanács tagjai 14 igen, 0 nem és egy tartózkodás mellett fogadták el a határozatot, mely tartalmazza, hogy megszüntetik az eljárást, az igazgatót ugyanis időközben nyugdíjazták. Érdemben nem tudott reagálni a közgyűlésen elhangzottakra Zombori István, akit telefonon értünk utol, csak az eljárás menetét értékelte. „Végtelenül felháborító és jogilag elfogadhatatlan, hogy ilyen módon folyt ez az eljárás. Tegnap délután értesítettek a fegyelmi tárgyalásról, de sem én sem az ügyvédem nem tartózkodunk Szegeden” – jelentette ki. Írásban jelezték,hogy nem tudnak a pénteki napon jelen lenni a tárgyaláson, ami ennek ellenére megtartottak. „Az egész fegyelmi törvénysértő módon zajlott, ez volt a harmadik tárgyalás, és én egyetlen egyszer sem szólalhattam meg egyetlen szó erejéig sem” – hangsúlyozta. Amennyiben időben értesítik, a nyugalmazott múzeumigazgató és jogi képviselője részt vett volna a tárgyaláson. Hozzátette, június ötödikéig van az eljárás lefolytatásának határideje, így akár jövő héten is tarthatták volna a fegyelmi tanácsi ülést. Zombori István érdemben akkor fog reagálni a közgyűlés határozatára, amint elolvasta azt.

Átszervezett és össze is vont a megye

A közgyűlésen elfogadták a TEGYESZ átszervezését tartalmazó előterjesztést. Korábban született döntés arról, hogy az úgynevezett otthont nyújtó ellátás, valamint a TEGYESZ szakszolgáltatási rendszerén belül működő, ideiglenes hatályú elhelyezést biztosító otthon fenntartói jogát átadják az egyházmegyének. 12 igen és 4 tartózkodás mellett elfogadták a Kozmutza Flóra és a Pápay Endre intézmények összevonását tartalmazó előterjesztést is. Kovács János elmondta, bár nem összevonáspáti, ez esetben támogatja ezt, hiszen az intézmények profilja azonos, sérült gyermekek oktatását-nevelését végzik. Hangsúlyozta továbbá, hogy az intézményvezető szakmai tudása és tapasztalata biztosíték arra, hogy az összevonás után is jól fog működni az intézmény. Zakar Péter alelnök arra hívta a figyelmet, hogy ez nem jár pedagóguselbocsátással, Ozgyin Mihály (Fidesz) pedig elmondta, hogy tagja a Kozmutza iskolaszékének, s mind a szülők mind a pedagógusok bizakodóak. A jobbikos Tóth Péter a csökkenő gyermeklétszámra hívta fel a figyelmet, amit a beiskolázási mutatók is alátámasztanak. Örülnének ha bővíteni lehetne a tanárlétszámot, de ehhez több gyermek kell. A beiskolázási mutatók meghatározását tartalmazó 15-ös napirendnél Zakar Péter elmondta, az óraadók számát csökkentik elsősorban, az a cél, hogy az iskolák között rugalmasabb legyen a helyettesítés. Ha egy városban több megyei intézmény van, akkor ne az legyen, hogy míg az egyik plusz kapacitások vannak, addig a másikba külsős tanárt hívnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.