Közélet

A szerbiai főügyész megadásra szólította fel a hágai körözötteket

A szerbiai főügyész megadásra szólította fel a hágai körözötteket

2011. május 9., hétfő
A szerbiai főügyész megadásra szólította fel a hágai körözötteket

A háborús bűnügyeket vizsgáló szerbiai főügyész egy lapnyilatkozatban felszólította Ratko Mladić és Goran Hadžić hágai szökevényeket, hogy adják fel magukat a hatóságoknál – olvasható a Vajdaság Ma hírportálon.

Vladimir Vukčević

a Danas című szerbiai napilapban hétfőn megjelent interjúban tájékoztatást adott arról, hogy 2007-ig több alkalommal tárgyalt

Ratko Mladić

volt boszniai szerb hadseregparancsnok és

Goran Hadžić

egykori horvátországi szerb vezető családjával a szökevények feladásáról. Vukčević közölte, hogy kész ismét tárgyalni velük, hogy - mint mondta - pont kerüljön az ügyre, és ne nehezedjék többé nyomás Szerbiára. A főügyész ismét felszólította a két feltételezett háborús bűnöst, hogy önként adják fel magukat, legyenek hazafiak, és akadályozzák meg, hogy családjaik és barátaik "kellemetlen helyzetbe" kerüljenek miattuk. Ellenkező esetben - tette hozzá - a hatályos törvényekkel összhangban zár alá veszik mindenkinek a vagyonát, akik kapcsolatban állnak a vádlottakkal. Vukčević szerint a szerbiai hatóságok ellenőriznek minden információt, amelyek a két körözöttel kapcsolatosak, s elzárták már a bujkálásukat finanszírozó pénzforrásokat. Kedden Belgrádba érkezik

Serge Brammertz

, a hágai törvényszék főügyésze, aki jelentést tesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának Szerbia és az ügyészség együttműködéséről. Vukčević közölte a lappal, hogy tárgyilagos jelentést vár Brammertztől, de amíg a két hágai vádlott szökésben van, az nem lehet Szerbiára nézve kedvező.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.