Közélet

A brit rendőrség öt embert vett őrizetbe egy atomerőműnél

A brit rendőrség öt embert vett őrizetbe egy atomerőműnél

2011. május 3., kedd
A brit rendőrség öt embert vett őrizetbe egy atomerőműnél

A brit rendőrség őrizetbe vett öt férfit a sellafieldi nukleáris létesítmény közelében a terrorizmusellenes törvény alapján - jelentette be kedden az angol rendőrség.

Az öt személy a 20-as éveiben jár, mindannyian londoniak és állítólag bangladesi származásúak. A rendőrség hétfőn állította meg autójukat az északnyugat-angliai sellafieldi atomerőmű közelében. Kedden délelőtt kihallgatásra Manchesterbe szállították át őket. Sellafield Európa egyik legnagyobb nukleáris létesítménye, ahol többek közt újra feldolgozzák a nukleáris hulladékokat. David Cameron brit kormányfő arra figyelmeztetett, hogy az al-Kaida-vezér, Oszama bin Laden halálát követően Nagy-Britanniának különösen ébernek kell lennie a terrorizmusellenes küzdelemben. A rendőrség nem tud arról, hogy bármi összefüggés lett volna bin Laden halála és az őrizetbe vételek között. Nem erősítették meg azokat a médiajelentéseket sem, amelyek szerint a férfiak az erőművet filmezték volna. Egy terrorizmusellenes rendőri forrás szerint az őrizetbe vételt nem tervezték előre. "A helyi rendőrök úgy érezték, elegendő (ok) volt őrizetbe venni őket." A rendőrség annak a törvényi helynek az értelmében jár el, amely szerint a terrorista bűntett gyanúja miatt elfogott személyeket 48 órán át tarthatják fogságban vádemelés nélkül. Az al-Kaida 2005-ben Londonban öngyilkos merényletet követett el, az autóbuszok és metrók utasai közül 52-en haltak meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.