Közélet

Szabadkán átvették a tízezredik honosítási kérelmet

Szabadkán átvették a tízezredik honosítási kérelmet

2011. április 30., szombat
Szabadkán átvették a tízezredik honosítási kérelmet

Wetzel Tamás, az egyszerűsített honosítási eljárásért felelős miniszteri biztos a pénteken az alábbiakról tájékoztatta a Nemzetpolitikai Államtitkárságot: január 3-tól lehet kérelmezni a magyar állampolgárságot az egyszerűsített honosítási eljárás segítségével, amelyet az Országgyűlés az elmúlt év május 26-án hozott döntése tett lehetővé.

Az utóbbi négy hónapban a nagyon komoly szervezésnek köszönhetően az eljárás zökkenőmentes, mind a kérelmek átvétele és elbírálása, mind az ünnepélyes állampolgársági eskütételek fennakadás nélkül mennek. Az egyszerűsített honosítási eljárás során nagyon sok megható jelenet történik, szinte hihetetlen élettörténetekkel találkoznak az ügyintézők. 2011. április 29-ig 67 275 kérelmező egyszerűsített honosítási kérelme érkezett már meg Budapestre, míg további 3 584 kérelem van feldolgozás alatt a külképviseleteken, így 70 859 kérelmező nyújtotta be a magyar állampolgárság iránti kérelmét a mai napig. Hetente több mint 4 000 kérelmet adnak be a határon túli magyarok, amely megfelel az előzetes hatástanulmány által prognosztizált adatoknak. Egyszerűsített honosítási kérelmet eddig 69 külképviseleten, 1009 polgármesteri hivatalban, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal 23 ügyfélszolgálatán és (március 15-től) 26 Kormányablaknál nyújtottak be. A kérelmek körülbelül 40-40 %-át külképviseletek és az anyakönyvvezetők, míg a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a 20 %-át vette át. A külképviseleteken a legnagyobb érdeklődés Csíkszeredán, Szabadkán és Kolozsváron tapasztalható, de volt ügyfél Tallinnban, Bejrútban, Abu Dhabiban, Tokióban és Teheránban is. A döntések előkészítése és a honosítási okiratok az eskütételek helyszínére történő eljuttatása folyamatos, így március 15-től már közel ezren lettek magyar állampolgárok. Pénteken, Szabadkán, dél előtt pár perccel

Korsós Tamás

főkonzul és

Babity János

vezető konzul átvette a 10 ezredik ügyiratot. A fiatal ügyfélnek a főkonzulátus vezetői egy Budapest albummal és EU elnökségi ajándékcsomaggal kedveskedtek - olvasható a Nemzetpolitikai Államtitkárság ma kiadott közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.