Közélet

Pozsony nem akar nyilatkozatot a szlovák-magyar viszonyról

Pozsony nem akar nyilatkozatot a szlovák-magyar viszonyról

2011. április 6., szerda
Pozsony nem akar nyilatkozatot a szlovák-magyar viszonyról

A szlovák kormány nem ért egyet azzal az ellenzéki kezdeményezéssel, hogy a pozsonyi parlament tartson rendkívüli ülést és fogadjon el nyilatkozatot a szlovák-magyar kapcsolatokról.

A kormány kihelyezett ülésén a magas-tátrai Csorba (Strba) településen megbízta

Iveta Radicová

miniszterelnököt, hogy a kabinet álláspontjáról levélben tájékoztassa

Richard Sulík

házelnököt. A rendkívüli ülést és egy nyilatkozat elfogadását az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) kezdeményezte a múlt héten. A négypárti szlovák kormánykoalíció azonban már hétfőn megállapodott abban, hogy a rendkívüli ülést megakadályozza. A koalíciós pártok egybehangzó véleménye az, hogy a szlovák kormány reagálása a magyarországi döntésekre megfelelő. A Smer a rendkívüli ülésen szerette volna felszólítani az Iveta Radicová vezette kormányt, hogy tegyen konkrét lépéseket és fogadjon el nyilatkozatot Magyarország Szlovákia-politikájáról.

Robert Fico

, a Smer elnöke szerint a kezdeményezés reagálás volt

Orbán Viktor

magyar miniszterelnök azon közlésére, hogy a határon túli magyarok az állampolgárság mellé választójogot is kapnak Magyarországon. Szerinte a Smer a tervezett parlamenti határozattal szerette volna felrázni Iveta Radicová kormányát, hogy legyen a lehető legaktívabb Magyarországgal szemben, határozza meg pontosan a szlovák-magyar kapcsolatok mai állását, illetve azokat a veszélyeket, amelyeket a mai magyar vezetés politikája jelent Szlovákiára. A Smer úgy véli: határozott fellépésre van szükség Magyarországgal szemben. Richard Sulík házelnök a szabályoknak megfelelően a rendkívüli ülést összehívta, arra közvetlenül a parlament folyamatban lévő márciusi ülése után kerülne sor. Amennyiben a koalíciós képviselők nem szavazzák meg az ülés napirendjét, a tanácskozás elmarad.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.