Közélet

Jövőre nőhet az adóteher

Jövőre nőhet az adóteher

2011. április 23., szombat
Jövőre nőhet az adóteher

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint nem az adórendszeren keresztül kell a rászorulókat "előnyben" részesíteni. Az adóváltozások hatására az alacsonyabb jövedelmű gyermektelenek biztosan rosszabbul járnak jövőre, mint idén - mondta Kalocsai Zsolt, az RSM DTM vezérigazgatója a Világgazdaság Online-nak. A konvergenciaprogramban pedig az szerepel a 2012-es év fő irányai közt, hogy a "szociális támogatások és a családi támogatások nem emelkednek".

A jövedelemadó rendszerének leegyszerűsítése, az arányosság, az egyenlő társadalmi szerepvállalás megteremtése, az adóterhelés csökkentése, és az adóbázis szélesítése volt a célja az adórendszer átalakításának – tudatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményben. „Az őszi törvénymódosításokkal a kormány garanciát vállalt arra, hogy leveti a szocialisták örökségét, és valódi 16 százalékos, egykulcsos személyi jövedelemadó rendszert vezet be” – tette hozzá a gazdasági tárca. A minisztérium továbbá azt közölte, hogy „az előző kormány által bevezetett „szuperbruttósítás” fokozatos megszüntetése a következő két évben további 4,32 százalékkal csökkenti a munkavállalók terheit, egyúttal megemeli az elkölthető jövedelmeket”. Az NGM „egy valódi, arányos, alacsony kulcsú” adórendszert ígért a közleményben. A valódi, arányos egykulcsú személyi jövedelemadó tekintetében a jelenlegi 2011. január 1-től élő egykulcsos 16 százalékos személyi jövedelemadó az adójóváírás rendszereleme miatt csak „kvázi egykulcsos” rendszernek tekinthető, hiszen az adójóváírás csökkenti az összevonás alá eső jövedelmek után fizetendő adót – mondta Kalocsai Zsolt. „Ennek megfelelően azok az adózók, amelyek éves összes jövedelme nem haladja meg a 2 750 000 forintot, jogosultsági hónaponként 12 100 forint adójóváírásban részesülnek, amely összeg 3 960 000 forint éves összjövedelemig fokozatosan kifut” – emelte ki. Hozzátéve, hogy a „kormány az adójóváírás rendszerét – a nehezen követhető reformterveknek megfelelően – 2014-ig szándékozik kivezetni (egyes előzetes tervek szerint 2013-ig)”. Az NGM azt is közölte, hogy „nem feltétlenül az adózáson keresztül kell a szociális alapon rászoruló rétegeket előnyben részesíteni”. Kalocsai Zsolt erre válaszolva elmondta, hogy a kormány nem az adórendszeren keresztül kívánja a szociális alapon rászorulókat támogatni, hanem az adórendszeren kívül célzott szociális támogatásokkal illetőleg a pályázati rendszeren belül az önkormányzatok bevonásával. „A jelenlegi személyi jövedelemadó rendszer már nem igen tartalmaz szociális elemeket, ennek megfelelően a változások jellemzően az adójóváírás rendszerét, mint az utolsó jelentős szociális pillért fogják érinteni” – emelte ki az RSM DTM vezérigazgatója.

További részletek a Világgazdaság Online-on.

(Forrás:

Világgazdaság Online

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.