Közélet

Díjat kaphatnak a Gutenberg utcai padok

Díjat kaphatnak a Gutenberg utcai padok

2011. április 1., péntek
Díjat kaphatnak a Gutenberg utcai padok

Ezúttal pozitív hírekről számolhat be a SZEGEDma.hu városfejlesztést ellenőrző kommandójának Biopolisz akciócsoportja. A Gutenberg utcában lerakott mintegy 60 pad elhelyezésére figyelt fel több – köztük egy nemzetközi – szervezet is. A kiszivárgott információk szerint így elképzelhető, hogy a közeljövőben újabb kitüntetéstől lesz csillogóbb a napfény városa.

A díj megnevezését még nem tudtuk pontosan kideríteni. A kiszivárgott információk alapján a legesélyesebb „a legtöbb fölösleges pad egy mellékutcában”, vagy „padokkal a parkolók ellen” mozgalom kitüntetése. Mindenesetre az biztos, hogy valamilyen rekordot felállított Szeged a Gutenberg utcai padokkal. Felhívtunk egy zöld szervezetet, akik arról hallottak ez ügyben, hogy egy szélsőurbanista mozgalom a „védett fák helyett padokat” kitüntetést kívánja Szegednek adományozni. A radikálisok egyenesen delegációt küldenek Szegedre a székhelyükről, Brazíliából, az Amazonas-vidékéről, hogy a kivitelezés felől érdeklődjenek, a városi rendeletek módosításain át egészen a közigazgatási kiskapuk megnyitásáig, a fakivágási engedélyek legális beszerzéséig.

Csoportunk helyszíni szemlét tartott, s arra a megállapításra jutott, nem biztos, hogy kacsa az ügy. A számlálás után 57 padot írtunk össze, melyeken egyenként – pontos felmérésünk alapján – öt nagydarab ember is elfér. Így az utcán egyszerre akár 285 polgár is leülhet. Több piacvezető rendezvényszervező vállalkozásnál is érdeklődtünk, hogy erre a profilra, milyen felhasználási lehetőségeket tudnának ajánlani. Az egyik fővárosi cég nagyot mert álmodni, ők több óriáskivetítő kihelyezésével – házak falára, az utca két oldala közé az égre stb. – megnyitnák az első utcai látványmozit. Egy politikai rendezvényekre szakosodott cég pedig az MSZP következő országjárásának nagygyűlését tartaná itt, hiszen elmondásuk szerint a padok száma miatt a szépszámú nyugdíjas támogató kényelmesen hallgathatná kedvelt politikusait, mindenkinek jutna ülőhely. Felkerestünk egy kisebb vidéki rendezvényszervező kft.-t is, aki a bevásárló-turizmusra erősítene rá. Ők a szatyroktól roskadozó, megfáradt fogyasztókat ültetnék le többször is, míg eljutnak az új bevásárlóközpontból a belváros felé (vagy fordítva). Az útjuk során kis utcai színelőadások, zenei produkciók szórakoztatnák a pihenőket. A Biopolisz akciócsoport a kommandó központjába eljuttatott jelentésében más lehetőségeket tárt fel. Adatgyűjtésük során arra a megállapításra jutottak, hogy a Gutenberg utca extrém padosításával a város vissza akarja csempészni a közösségi életet, feléleszteni a hagyományt, hogy a családok menjenek le délutánonként a házuk elé, beszélgessenek szomszédjukkal, a srácok egyék meg kint a lekváros kenyerüket, az idősebbek a tévé helyett a forgalmat csodálják, és nézzék, hogyan cseperednek évről évre a facsemeték.

Dobó Csaba - Illés Tibor

(Forrás: SZEGEDma.hu Álhírügynökség)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.