Közélet

Becsey: kötelező beszállítói szerződések az Audinál és az Opelnél

Becsey: kötelező beszállítói szerződések az Audinál és az Opelnél

2011. április 21., csütörtök
Becsey: kötelező beszállítói szerződések az Audinál és az Opelnél

Kötelező beszállítói szerződést köt az állam az összesen 17 milliárd forinttal támogatott Audi és Opel esetében, az eddigi tapasztalatok szerint ugyanis a nálunk megtelepedett külföldi cégek nem igazán integrálták a hazai beszállítókat – jelentette ki a Magyar Hírlapnak adott interjúban Becsey Zsolt külgazdasági államtitkár.

Becsey Zsolt

elmondta, hogy a győri Audi és a szentgotthárdi Opel fejlesztésével több mint kétezer-ötszáz új munkahely jön létre, a cégek magyar munkaerőre számítanak elsősorban. Ugyanakkor a hazai kis- és középvállalkozásokat is lehet integrálni, ráadásul a szakképzés is lendületet kaphat. Az európai uniós szabályozás értelmében azt nem lehet meghatározni, hogy a hazai beszállítók milyen arányban legyenek jelen egy-egy külföldi cég életében, de a szerződések kiköthetik, hogy a gyár termékszükségletéhez a magyar fél hazai beszállítókat ajánlhat. Az erről szóló megállapodás szerint ezt követően a cég köteles a magyar kis- és középvállalkozók alkalmasságát megvizsgálni, és adott esetben képzést nyújtani. A cégek egyébként nem ellenérdekeltek, a logisztikai biztonság miatt számukra is kedvezőbb helyi beszállítókat választani. A beszállítók megtalálása segíti a vállalatokat abban, hogy bekapcsolódjanak a nemzetközi gazdaságba. Becsey közölte, hogy az állam csak olyan beruházást támogat, amely négy éven belül megtérül. Ez szerinte tartható, az államnak már akkor is lesznek bevételei a projektből, amikor a gyár még nem is termel, mivel az építkezések, a régészeti feltárások növelik a bevételt mind az állam, mind a városok számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.