Közélet

Alkalmi bélyegekkel emlékeznek II. János Pál pápára

Alkalmi bélyegekkel emlékeznek II. János Pál pápára

2011. április 30., szombat
Alkalmi bélyegekkel emlékeznek II. János Pál pápára

A Magyar Posta Rt. alkalmi bélyegblokk kibocsátásával emlékezik II. János Pál pápára.

Karol Jozef Wojtyla

1920. május 18-án született a Krakkótól ötven kilométerre fekvő Wadowicében. Itt járt gimnáziumba, majd 1938-ban a krakkói Jagelló Egyetemre iratkozott be. 1942-ben kezdte meg papi tanulmányait a krakkói érsek által vezetett, illegalitásban működő szemináriumban. A második világháború után folytatta tanulmányait az újból megnyitott krakkói szemináriumon és a Jagelló Egyetem teológiai szakán. 1946. novemberében pappá szentelték, majd Rómába küldték, 1948-ban lett a teológia doktora, doktori disszertációját

Keresztelő Szent János

műveiről írta. Papi hivatását lengyel emigránsok között gyakorolta Franciaországban, Belgiumban és Hollandiában. 1948-ban visszatért Lengyelországba, ahol Krakkó több parókiájában papként tevékenykedett, illetve 1951-ig ő volt a városi egyetem káplánja. Ezután újból filozófiai és teológiai tanulmányait folytatta. Később a teológia és az etika professzora lett a krakkói és a lublini egyetemen. 1964-ben VI. Pál Krakkó érsekévé nevezte ki, 1967-ben pedig bíboros lett. 1978. október 16-án választották a katolikus egyház fejévé. Az első szláv származású pápa a II. János Pál nevet választotta, közvetlen elődje

I. János Pál

iránti tiszteletből. 455 év után ő lett az első nem olasz pápa. II. János Pál több mint száz pápai látogatást tett Olaszországon kívül és több mint 130-at Olaszországon belül. 27 éves pápasága alatt több mint ezer találkozót és audienciát tartott politikusokkal, kormány- és államfőkkel. Magyarországon két alkalommal, 1991 augusztusában, és 1996. szeptemberében tett apostoli látogatást. Pápasága alatt több magyart avatott boldoggá és szentté. A bélyegképen II. János Pál pápa látható, a blokk keretrajzán magyarországi látogatásait idéző képek találhatók. A bélyeghez tartozó alkalmi boríték rajzán II. János Pál pápa látható. Az alkalmi bélyegző grafikáján a pápai címer stilizált rajza szerepel.

A Posta alkalmi bélyegzéssel emlékezik a szentéletű pápára

A Magyar Posta különleges alkalmi bélyegzéssel és díszes borítékkal köszönti II. János Pál pápa boldoggá avatását. Május elsején, vasárnap délelőtt Budapesten, a Szent István Bazilika előtti téren a Magyar Posta lehetőséget kínál arra, hogy az alkalomra elkészített filatéliai különlegességet, és a II. János Pál pápa tiszteletére korábban kiadott bélyegeket, valamint más szakrális témájú ritkaságokat a helyszínen is megvásárolhassák az érdeklődők. Igény szerint a megvásárolt bélyegeket az erre a napra elkészített alkalmi bélyegzéssel látják el a posta munkatársai. (Forrás: Index - SZEGEDma.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.