Közélet

A legsúlyosabbra emelték a japán reaktorbaleset minősítését

A legsúlyosabbra emelték a japán reaktorbaleset minősítését

2011. április 12., kedd
A legsúlyosabbra emelték a japán reaktorbaleset minősítését

A nukleáris eseményeket rangsoroló (INES-) skálán az eddigi ötösről a legmagasabb, hetes fokozatúra emelték a japán fukusimai atomerőműben bekövetkezett katasztrófa minősítését - erősítette meg a japán atomipar-biztonsági hivatal a sajtóban korábban megjelent értesüléseket.

Ez azt jelenti, hogy az egy hónappal ezelőtti szökőár miatt történt reaktorbalesetet az 1986-os csernobili katasztrófával azonos súlyúnak ismerték el, holott - mint mondta a hivatal illetékese - a fukusimai erőműből a szabadba került hasadóanyagok mennyisége legfeljebb a tizedrésze annak, ami a csernobili baleset idején jutott a levegőbe. Számszerűsítve ez 630 ezer terabecquerelt jelent. Egy balesetet akkor sorolnak a 7-es fokozatba a nemzetközi skálán, ha radioaktív anyagok "jelentős mennyiségben" jutottak a szabadba, és a szivárgás "igen nagy mértékben hat az emberi egészségre és a környezetre". Újabb erős földrengés rázta meg kedden Japán északkeleti részét, s a hatóságok szökőárriadót rendeltek el. A földmozgás 6,3-as fokozatú volt, és Fukusima prefektúrát rázta meg, de érezhető volt a fővárosban, Tokióban is. Elrendelték a megrongálódott fukusimai erőmű dolgozóinak azonnali evakuálását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.