Közélet

Tessék mondani, merre van itt a mosdó? + FOTÓK

Tessék mondani, merre van itt a mosdó? + FOTÓK

2011. március 24., csütörtök
Tessék mondani, merre van itt a mosdó? + FOTÓK

Harmadára csökkent a használtható nyilvános wc-k száma

Még egy nyilvános illemhellyel kevesebb lesz Szegeden: A Dóm téri WC-t kedden lebontották. Így lényegében négy nyilvános toalett működik városunkban, a belvárosban pedig már csak egy. Úgyhogy ebből a szempontból nem éppen EU-konform hely a napfény városa. Igaz, a Dóm téri illemhely 2012-re újjáépül. Lehet, hogy többen már nem emlékeznek rá, de 2007-ben a közgyűlésben külön illemhelybizottság is alakult egy MDF-s képviselő Mécs Károly kezdeményezésére, hiszen már akkor is akut problémának számított a nyilvános WC-k helyzete. A bizottság célja új nyilvános vécék létrehozása, egy központi objektum felépítése és a régiek felújítása volt. A bizottság tagjai: Balogh László (KDNP), Szabó László (Fidesz), Szondi Ildikó, Tóth Károly és Kenderesi-Szabó Mihály (MSZP) képviselő. Munkájuk során annyi sikerült elérniük, hogy a Károlyi utcai toalettet 2008-ban felújították közel öt millió forintból. A bizottság megalakulását megelőzően még nyolc közvécéről beszélhettünk Szegeden. Amelyek közül az Aradi vértanúk téri illemhely helyén már hamburgeres üzemel, a Széchenyi téren állót elbontották, a Bartók térit is eladta a város, az új tulajdonos bezárta, az újszegedi ligetben már használaton kívüli a vécé, elhanyagolt, romos épület van a csupán a helyén. Mivel a Dóm térit most bontották el, a belvárosban már a Roosevelt téren üzemel egy időszakos jelleggel, csak nyáron, és a Károlyi utcában a Centrum közelében lévő mosdó egész évben. Ha valaki a Mars téren, vagy a vasútállomáson jár, ott használhat még kulturált nyilvános mosdót, amit megtehetne a Szent István téren is, ha nem tartana zárva. Ha számolunk egy kicsit, akkor az uniós csatlakozásunkkor kilenc nyilvános illemhelyből 2011-re három maradt állandó üzemmódban. Egy villámfelmérést végezve a kollégáknál kiderült, hogy szinte mindenkinél érdeklődtek már az utcán turisták, hogy hol találnak mosdót, a szegediek többsége pedig „bejáratott” helyeket használ. Van, aki kávézóba megy, ha kell, vesz két deci üdítőt, sokan használják az Árpád téri gyorsétterem büféjét, hasonlóan mint a Kárász utcaiét. De hallottam már olyan történetet is, hogy valaki a városháza mosdójára szaladt be, a portán csak annyit mondott, hogy a jegyzői irodára jött…

Egy szállodához kapcsolódik a bontás

A frissen lebontott Dóm téri nyilvános vécé egy beruházás része, a munkálatok a Szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár átalakítása néven futnak. A beruházó a Somogyi Udvar Kft. Ez az a projektcég, amely a Biopolisz-tervhez kacsolódóan mintegy kétmilliárd forint értékben szállodát épít majd a könyvtár mögé, a Sörkert helyére. Az önkormányzat városüzemeltetési irodájáról azt az információt kaptuk, hogy a lebontott épület városi tulajdon volt és egy településrendezési terv keretében a beruházó vállalta, hogy a szálloda mélygarázsához vezető út szintjén, a könyvtár melletti járdaszint alatt építi újjá a nyilvános WC-t, amely európai színvonalú, akadálymentesített helyiség lesz. Az építési engedélyt kiadó építési irodától megtudtuk, hogy most csak a wc kialakítására kértek engedélyt, de a szabályozási terv lehetővé teszi, hogy később pontosan meghatározott paraméterek szerint idegenforgalmi célokat kielégítő üzlethelyiség, kávézó, büfé, bolt épülhessen. Felkerestük a szállodai építtetőjét a Somogyi Udvar Kft. néven alapított projektcéget, melynek képviselőitől megtudtuk, hogy az építkezés előre láthatóan júniusban indul és a négycsillagos, 60 szobás belvárosi szálloda a befektetők tervei szerint 2012 őszén nyitja majd meg kapuit. A befektetők - a város erre a területre készített részletes szabályozási tervével összhangban - vállalták, hogy rendezik a Hotel környéki közterületet, köztük az Apáthy utca felé eső utcafrontot. Mivel a Somogyi Könyvtár oldalához hozzáépített, általában csak a nyári időszakban üzemelő nyilvános wc korszerűtlen volt, több tekintetben nem felelt meg az előírásoknak, illetve zavarta utcaképet, mert belógott az utca vonalába, így a város a lebontása mellett döntött. Megtudtuk, hogy a jogszabályi előírások alapján a területrendezést, amely a beruházás elkezdésének egyik feltétele, csak a telken lévő építmények elbontása után lehet elvégezni. Emiatt van szükség az illemhely mostani elbontására.

Kávézó és ideiglenes vécék

A lebontott épület helyére – a hotelberuházással párhuzamosan – kis kávézó és idegenforgalmi infópont épül majd. Az új épületet a most elbontott építménynél kisebbre tervezték, így nem nyúlik majd be az utca vonalába. A teljes tervdokumentációt a beruházó júniusban a szálloda tervezett munkálatainak megkezdésekor egy sajtótájékoztató keretében hozza nyilvánosságra. Az új wc a teljes beruházással együtt 2012 októberére készül el. A szabadtéri játékok látogatóinak toalett-igényét természetesen mindenképpen ki kell elégíteni. Ezt a város és a beruházó közötti megállapodás alapján a város ideiglenes vécékkel biztosítja majd. Szeged város alpolgármesterének, Solymos Lászlónak elküldtük kérdésünket azzal kapcsolatban, hogy a város tervez-e építeni nyilvános toaletteket. Amint megkapjuk a választ közzé tesszük azt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.