Közélet

Sztálint és Haynaut megfosztották díszpolgári címüktől

Sztálint és Haynaut megfosztották díszpolgári címüktől

2011. március 23., szerda
Sztálint és Haynaut megfosztották díszpolgári címüktől

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén törölte Sztálint, Haynaut és további hét személyt Budapest díszpolgárai közül. A döntést a testület egyhangúlag támogatta. Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester azzal indokolja a cím megvonását célzó indítványt, hogy az érintettek a magyar szabadságharc és a demokrácia ellenségei voltak.

Az előterjesztés szerint „hivatalosan és örökre” törlik a díszpolgárok sorából a volt szovjet pártállami vezetőt,

Sztálint

. A felsoroltak között van

Haynau

osztrák hadvezér,

Jellasics

horvát bán,

Windischgrätz

osztrák tábornok és

Alexander von Bach

osztrák belügyminiszter, valamint

Ivan Paszkievics

, az orosz hadsereg főparancsnoka 1849-ben,

Felix Schwarzenberg

osztrák miniszterelnök,

Karl Ludwig Grünne

osztrák tábornok és

Karl Geringer

osztrák császári biztos. A szocialista képviselők kétségbe vonták, hogy Sztálin díszpolgára-e egyáltalán a városnak, illetve hogy van-e jogfolytonosság Budapest, valamint a korábbi Pest és Buda városok között. Az ellenzéki képviselő megjegyezte: az ilyen kérdések helyett inkább ennél fontosabb szociális ügyekkel kellene foglalkoznia a közgyűlésnek, mint a főpolgármester felé fordulva fogalmazott: „kevesebbet a sípra és többet a kerekekre!”.

Tarlós István

ezután bejelentette: előző nap megtalálták azt az 1947. november 7-i, a székesfőváros díszközgyűlésén közfelkiáltással meghozott határozatot, amely kimondta Sztálinnak, a „Szovjetunió generalisszimuszának” díszpolgárságát. A főpolgármester közölte, így van jogalap arra, hogy megvonják a díszpolgári címet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.