Közélet

Őstermelőkről és szt-tisztekről a Parlamentben

Őstermelőkről és szt-tisztekről a Parlamentben

2011. március 16., szerda
Őstermelőkről és szt-tisztekről a Parlamentben

Szerdán az azonnali kérdések között az Országgyűlésben két Csongrád megyei érintettségű téma is elhangzott, így Mágori Józsefné, Makó és térségének országgyűlési képviselője az őstermelői igazolványokról kérdezett, de előkerültek ismét az szt-tisztek is.

MSZP: megszorítások a felsőoktatásban

Hiller István

az új felsőoktatási törvény koncepciója kapcsán szólalt fel. Mint mondta, a szakma egyöntetűen elutasította a tervezetet. Kiemelte, hogy a kormány a Széll Kálmán-tervben az elmúlt évek legnagyobb megszorítását tervezi a felsőoktatásban. Azt kérdezte az oktatási államtitkártól, hogy tudott-e a megszorító csomagról, illetve annak felsőoktatást érintő részéről. Azt is kérdezte, hogy mi lesz a költségtérítéses képzés sorsa.

Hoffmann Rózsa

államtitkár azt válaszolta: elkezdődött egy jogalkotói munka, melynek eredményeként létrejön majd egy törvénytervezet, amiről az Országgyűlésben lehet majd vitatkozni. Közölte: a költségtérítés azt jelenti, hogy a képzés egy bizonyos részét fizeti a hallgató, ezt fokozatosan ki kell vezetni, mert sok pénzébe kerül az államnak.

A Jobbik az szt-tisztekről kérdezett

Gyöngyösi Márton

közölte: az szt-tisztek nyilvánosságra hozatala után kiderült, hogy a Külügyminisztériumban hét tisztet is alkalmaztak. Véleménye szerint a Külügyminisztérium semmit nem tesz, hogy "kisöpörje" állományából a kommunista diktatúrát kiszolgáló ügynököket.

Németh Zsolt

államtitkár azt válaszolta: ne a Külügyminisztériumon kérjen számon egy olyan ügyet, ami nem a minisztériumon múlik. Mint mondta, egyedül a Külügyminisztérium reagálta le az szt-tisztek ügyét. Hozzátette: a Külügyminisztérium hét olyan személy munkaviszonyának megszüntetéséről döntött, akik szt-tisztek voltak. A megjelent lista pontatlan volt, ezért is volt fontos, hogy vizsgálatot folytassanak le - tette hozzá.

Az LMP a Gyöngyöspatán kialakult helyzetről kérdezett

Szabó Tímea

közölte: kedden az LMP képviselői ismét Gyöngyöspatán jártak, és azt látták, hogy a helyi roma gyerekek nem mernek iskolába járni. Kijelentette: a rendőrségi jelenlét nem elég a településen, nem lépnek fel határozottan. Mint mondta, a helyi romák nem mernek kijönni az utcára sem.

Kontrát Károly

államtitkár azt mondta: Gyöngyöspatán a magyar rendőrség biztosítja a törvényes rendet, az emberek biztonságban vannak. Hozzátette: jelenleg 23 rendőr teljesít ott szolgálatot. Mint kiemelte, azt kéri az ellenzéki pártoktól, hogy ne használják politikai haszonszerzésre a Gyöngyöspatán kialakult helyzetet. Elmondta azt is: a rendőrség akkor léphet fel, ha bűncselekmény alapos gyanúját észleli.

Fidesz: könnyű visszaélni az őstermelő-igazolványokkal

Mágori Józsefné

arról beszélt, hogy Makó térségében háromezer körüli őstermelő van. Mint mondta, az unión belül érvényesül az áruk szabad mozgása-elv. Mint mondta, az a probléma, hogy az EU-ból feketén, vagyis áfa nélkül kerül a magyar piacra az áru. Hozzátette: könnyű visszaélni az őstermelő-igazolványokkal.Azt kérdezte: lehetséges-e kiszűrni a kereskedelemből az áfacsalókat?

Szatmáry Kristóf

államtitkár azt hangsúlyozta: a kormány kiemelt feladatának tekinti az áfacsalások visszaszorítását. Hozzátette: megvédik a makói térség őstermelőit. Kijelentette: az őstermelői igazolványok rendszerét a közeljövőben át kell tekinteni.

MSZP: kiktől akarják elvenni az utazási kedvezményt?

Tóth Csaba

az utazási kedvezmény felülvizsgálatáról kérdezett. Kiemelte, hogy a kormány "megszorító csomagja" szerint elvennék az utazási kedvezményeket a MÁV-nál, a Volánnál és a BKV-nál dolgozók hozzátartozóitól. Véleménye szerint ezzel a kormány újabb bűnbakokat jelölt ki a rokkantnyugdíjasok, az álláskeresők, vagy a betegek után.

Fónagy János

államtitkár azt mondta: a Széll Kálmán-terv szerint 2012. január elsejével megalakul a Nemzeti Közlekedési Társaság, és új út-, díj- és kedvezményrendszer lép életbe. Véleménye szerint ma szinte csak az ingyenesen, vagy a kedvezménnyel utazók szállnak buszra vagy vonatra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.