Közélet

Magyar állampolgárokra vadászik a szlovák titkosszolgálat?

Magyar állampolgárokra vadászik a szlovák titkosszolgálat?

2011. március 24., csütörtök
Magyar állampolgárokra vadászik a szlovák titkosszolgálat?

Szlovákiában újságírói körökben kardinális kérdés, hogy Berényi Józsefnek, az MKP elnökének van-e már magyar állampolgársága. A téma azt követően került terítékre, hogy március 15-e kapcsán Erdélyben és a Vajdaságban ünnepélyes állampolgársági esküt tettek az első határon túli magyar állampolgárok – adja hírül a Felvidék Ma hírportál.

A kormány tegnapi ülését követően

Daniel Lipšic

(KDH) belügyminisztert ostromolták meg az újságírók a kérdéssel, meg tudja-e állapítani a hatóság, hogy kinek van magyar állampolgársága, ha azt az érintett nem jelenti be. Daniel Lipšic kijelentette: a szlovák állami szerveknek különböző eszközök állnak a rendelkezésére, hogy a szükséges információkat megszerezzék, s ezzel élni is fognak. Azt, hogy milyen „eszközökre" gondol, nem fejtette ki bővebben, az erre irányuló kérdések megválaszolását elutasította. „Vannak ilyen lehetőségeink, nem állítom, hogy százszázalékosak, de vannak. A törvény pedig hatályos“ – fogalmazott, s ez azt jelenti, hogy amint kiderül, hogy egy szlovák állampolgár magyar állampolgárságot is szerzett, megfosztják szlovák állampolgárságától és büntetést is kivetnek rá (kb. 3300 eurót), amiért ezt elmulasztotta bejelenteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.