Közélet

Illés Zoltán: át kell alakítani az ár- és belvízi védekezés rendszerét

Illés Zoltán: át kell alakítani az ár- és belvízi védekezés rendszerét

2011. március 2., szerda
Illés Zoltán: át kell alakítani az ár- és belvízi védekezés rendszerét

Az ár- és belvízi védekezés rendszerének átalakítására van szükség, a felelősség és a forrás is egy kézbe, a vízügyi igazgatóságokhoz kell, hogy kerüljön - mondta Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár a Gazdanap a gazdag napokért - a vidék lesz az ország támasza című konferencián szerdán Hódmezővásárhelyen.

Úgy vélte, elhibázott volt az a politika, amely az ár- és belvízi védekezést, valamint a megelőzést önkormányzati feladatként jelölte meg, miközben ehhez nem állt rendelkezésre a szükséges pénz, szaktudás és nem biztosították a megfelelő eszközöket sem. Az ár- és belvízi védekezés azonban állami feladat, hiszen legalább országos, de még inkább Kárpát-medencei léptékben kell gondolkodni -hangsúlyozta az államtitkár. Elmondta: a tizenkét vízügyi igazgatósághoz kell csoportosítani a feladatokat, a forrásokat. Egy a parlament előtt álló jogszabályváltozás szerint a jövőben az igazgatóságok gyakorolják a szakmai felügyeletet is a vízi társulások felett is. A következő költségvetéstől a korábban a gazdáktól beszedett, jelenleg az állam által vízkormányzásra biztosított pénz, éves szinten 4,6 milliárd forint a vízügyi igazgatósághoz kerül - közölte

Illés Zoltán

.

Palkovics Péter

, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke arról beszélt, hogy - részben a korábbi kritikákból merítve -, az ügyfélszolgálat átalakításával, a bürokrácia csökkentésével, kitöltési útmutatók elkészítésével segítik a gazdálkodókat abban, hogy minél egyszerűbben juthassanak hozzá a támogatásokhoz. A 2010-es évre járó uniós támogatások nemzeti részét, az úgynevezett top up”-ok mindegyikét kifizetik május végéig, egy hónappal a június 30-i határidő előtt - közölte az elnök.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.