Közélet

Helyzetjelentés a japán atomerőmű-katasztrófáról + VIDEÓ

Helyzetjelentés a japán atomerőmű-katasztrófáról + VIDEÓ

2011. március 16., szerda
Helyzetjelentés a japán atomerőmű-katasztrófáról + VIDEÓ
A Japánban lezajlott 9-es erősségű földrengés igen veszélyes helyzetet idézett elő a Fukusima atomerőmű 1. telephelyének több reaktorában. Az alábbiakban az Országos Atomenergia Hivatal közlése szerinti állapotot ismertetjük. A jelenlegi legfontosabb feladat a Fukusima-Daiicsi atomerőműben a 3-as és 4-es blokkban található, kiégett üzemanyagot tartalmazó pihentető medencék hűtésének biztosítása. A japán polgári védelem ennek érdekében korábban helikopterről vízbefecskendezéssel próbálkozott, de ez részben a sugárzási helyzet, részben az erős szél miatt nem volt megvalósítható. Ezután rendőrségi vízágyukat vittek a telephelyre és ezekkel próbálnak meg hűtőközeget juttatni a pihentető medencékbe. A helyzetet nehezíti a 3-as blokk robbanása során szétszóródott törmelék, amit előbb el kell takarítani.

A sugárzás mértéke

A nap folyamán a 4-es blokkban továbbégő tűz, valamint az ismét megnövekedett sugárzás miatt a mentésben résztvevő erőművi dolgozóknak is egy időre el kellett hagyniuk a vezérlőtermet. A japán hatóságok később a kétszeresére emelték a megengedhető sugárdózis mértékét, így a dolgozók újra munkába állhattak. Magyarországon a háttérsugárzás mértéke 0,1 microSv/óra körüli érték, a paksi erőműben dolgozók maximum 0,2 millimSv sugárdózist kaphatnak egy nap alatt, évente pedig összesen 20 milliSv sugárdózis érheti őket. Ettől különböző engedélyek, munkaprogramok alapján el lehet térni. Az egészségügyi kockázati határérték már jóval nagyobb, 150 milliSv értékű, melyet baleseti vészhelyzetben, önkéntes alapon engedélyezhetnek a mentésben résztvevőknek. Fukusimában mért értékek a következőképpen alakultak (Az első adat a mérés helye – távolság a Fukusima-Daiicsi atomerőműtől –, a második a mérés időpontja – magyar idő szerint –, a harmadik a dózisteljesítmény (microSv/óra).
60 km00:15 (márc.16.)18,0
60 km01:50 (márc.16.)20,0
55 km02:06 (márc.16.)25,3
50 km02:17 (márc.16.)12,5
30 km02:49 (márc.16.)14,5
A NUCNET információi szerint a Fukusima-Daiichi atomerőmű főbejáratánál magyar idő szerint 03:20 órakor 1900 microSv/óra dózisteljesítményt mértek. A maximum magyar idő szerint 02:45-kor 6400 microSv/óra dózisteljesítmény volt. A japán hatóságok nem növelik a 20 km-es sugarú kitelepítési sávot és továbbra is arra kérik a 30 km-es sugarú körön belül élő lakosságot, hogy maradjanak otthonaikban és zárkózzanak el.

A reaktorblokkok állapota

A legújabb információk szerint a Fukusima I. atomerőmű 1. és 3. blokkján a fűtőelemek 50%-ának sérülése valószínűsíthető. A 2. blokk esetében korábban a reaktorzóna teljes egészében szárazra került, de ezután sikerült újra elárasztani hűtőközeggel. Az 1. és 3. blokkon a reaktor hűtőkörében a nyomás stabil, a 2. blokkon erőteljesen ingadozik. A hűtés érdekében mindhárom blokkon folyamatos a tengervíz betáplálása. A reaktor belső részének, az úgynevezett konténmentnek a szellőztetése az 1. és 3. blokkon működik, a 2. blokkon helyreállítás alatt áll. A 3. és 4. blokkon a kiégett üzemanyagot tartalmazó pihentető medence vízszintje alacsony, az 1. és 2. blokk esetén azonban erről nincs információ. A 4. blokki pihentető medence vízbetáplálás megoldásán jelenleg dolgoznak, a medencében tárolt üzemanyag egy része feltehetően megsérült. Az 5. és 6. blokki pihentető medencék hőmérséklete emelkedik. Az erőmű területén továbbra is kizárólag az üzemeltető TEPCO a helyzet kezeléséhez feltétlenül szükséges dolgozói tartózkodnak. Összeállította: Illés Tibor (Forrás:Országos Atomenergia Hivatal)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.