Közélet

Fellendülhet az agrárgazdaság + HANG

Fellendülhet az agrárgazdaság + HANG

2011. március 3., csütörtök
Fellendülhet az agrárgazdaság + HANG

A vidék gerincének az agráriumnak kell lennie, ennek érdekében lesznek jelentős átalakulások a közeljövőben a vidékfejlesztés és az agrártámogatási rendszer területén– hangzott el azon az előadáson, amit V. Németh Zsolt, vidékfejlesztésért felelős államtitkár tartott Makón az Új Széchenyi-terv mezőgazdasági támogatásainak lehetőségeiről.

A vidékfejlesztés átalakulásával kapcsolatban, egy LEADER-programhoz kötődően hívta meg a térség országgyűlési képviselője

Mágori Józsefné

az államtitkárt. Ahogy azt köszöntőjében elmondta: közösen a kormányzattal együtt kell tennünk azért, hogy ne maradjon le a vidék, ne menjenek el az emberek szeretett kisvárosaikból, falvaikból, legyen a „kicsiknek” is ereje.

V. Németh Zsolt

egy idézettel kezdte beszámolóját: „város és vidéke közös sorson osztoznak, a vidék gerince pedig a mezőgazdaság” (Vidéki Térségek Európai Chartája, 1996) „Az elmúlt időszakban leértékelődött mindaz, ami a faluhoz kötődött, mint például a házias ételek, a minőségi, egyedi értékek” – folytatta, kiemelve, hogy a vidék gerincét mégiscsak az agráriumnak kell adnia, és a kormányzat ezt felismerve átalakítja az eddigi támogatási, pályázati lehetőségeket. Mert egy átláthatóbb, hatékonyabb támogatási rendszer kell ahhoz, hogy fennmaradjon a vidék. A változások elemeiből szemezgetve az államtitkár több területet is érintő intézkedéseket kezdte ismertetni. Prioritást élvez majd a környezet és tájgazdálkodás, ezen belül is az egyéni, családi kis- és középbirtokok meghatározó szerepe. Továbbra is támogatandó az önkéntes beszerzési, tárolási feldolgozási, értékesítési társulások, szövetkezések létrehozása, mint ahogy a több lábon álló gazdadások, mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása is.

Újraszervezett pályázati rendszer

Ehhez kapcsolódóan már eddig is történtek lépések, intézkedések: mint amilyen a Nemzeti Földalapkezelő létrehozásáról szóló törvény, a közbeszerzési törvény módosítása, a kistermelői rendelet módosítása, a jövedéki, illetéki törvény módosítása, vízgazdálkodási törvény módosítása, földmoratórium meghosszabbítása és a Széchenyi Kártya. „Sajnos azt kellett tapasztalnunk, hogy az Új Magyarország Vidékfejlesztési program 2007-2013 közötti időszakának támogatási rendszere több területen sem hatékony” – fűzte hozzá. A támogatási időszaknak a félidején vagyunk túl és a mintegy 1300 milliárdból a hátra lévő évekre már csak közel 200 milliárd áll rendelkezésre. A pályázóknak pedig mintegy 5 %-a vitte el az eddigi támogatások több mint 60%-át. Erre nincs példa Európában.” Németh szerint a vidékfejlesztés megújuló intézményrendszerére is szükség van. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal például mind személyi kérdésekben, mind pedig szerkezetében teljesen átalakult. Újraszervezik a LEADER-program pályázati lehetőségeit is, hiszen az eredetileg alulról jövő, közösségek összetartozását, önirányítását célzó program messze nem érte el a célját, „önmaga paródiája lett” – fogalmazott a politikus. Az államtitkár a következő hetekre már konkrét változásokat ígér a szabályozások terén, szélesebb skálán jelennek majd meg pályázatok, amit gördülékenyebben és érthetőbben, igazságosabban lehet majd igénybe venni.

Hallgassa meg V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkárral készült hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.