Közélet

Emberközelbe hozott szabadságharcosok Szegeden + FOTÓK

Emberközelbe hozott szabadságharcosok Szegeden + FOTÓK

2011. március 29., kedd
Emberközelbe hozott szabadságharcosok Szegeden + FOTÓK

Damjanich mankója, Leiningen szíve

Az Aradi Ereklyemúzeumban őrzött, felbecsülhetetlen értékű 1848/49-es relikviákból nyíló tárlatról tartottak sajtótájékoztatót kedden a Fekete Házban. Zakar Péter történész, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke úgy fogalmazott, emberközelivé válhatnak az aradi gyűjteményen keresztül a szabadságharc hősei. 2008-ban Budapesten írt alá Csongrád Megyei Múzeum, Aradi Múzeum Komplexum és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum együttműködési nyilatkozatot, amelynek célja az Aradi Ereklyemúzeum restaurálása, kiállíthatóvá tétele és feldolgozása volt. Létrejött egy adatbázis is, amely lehetővé teszi ennek az anyagnak a tudományos feldolgozását is - mondta el Zakar Péter. Hozzátette: ha befejeződik a projekt, olyan közös alappal fognak rendelkezni a magyar és román történészek, amelyre mindketten hivatkozhatnak majd. Az alelnök azt is elmondta, tekintettel arra, hogy a tágabb értelemben vett régiónk is nagy súllyal szerepel a gyűjteményben, mindenképpen ki fog belőle derülni, hogy a bánsági vagy az arad megyei románság és németség nem kis mértékben támogatta a szabadságharcot - persze kivételek is voltak. A sajtótájékoztatót Peter Hügel, az Aradi Múzeum Komplexum vezetője beszédében méltatta a magyar szakemberek tudását, és elmondta, olyan relikviák lesznek láthatók, melyek sokáig el voltak zárva a nagyközönség elől. Kedves Gyula, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója kiemelte, a magyar-román történészek együttműködésének történetében egy teljesen új lapot nyitottak a mostani vállalkozásukkal.

A mankó és az urna

A két megyei múzeumai közötti kapcsolatok a Ceausescu-rendszert bukását követően azonnal jelentős mértékben javultak, ezt jelzi az is, hogy az aradi múzeum anyagának egy bizonyos részét már láthattuk itt Szegeden - mondta el portálunknak Zakar Péter. A jelenleg zajló együttműködés célja, hogy az 1848/49-es forradalom és szabadságharcnak Aradon őrzött gyűjteményét - amely egyike a legjelentősebbeknek -, újra kiállítható állapotúvá tegyék. A relikviák jelentős része ugyanis megsérült vagy megrongálódott az utóbbi évtizedek mostoha körülményei között. Most két kiállítás létrehozásán dolgoznak, az egyik egy nagy tárlat, amelyen várhatón nemcsak Damjanich mankóját, vagy az egykor Leiningen-Westerburg Károly szívét rejtő rokokó urnát tekintheti meg a közönség, hanem mindazokat a tárgyakat, amelyek a szabadságharcos ereklyemúzeumban egykor ki voltak állítva. Október 6. körül nyitnák meg ezt a kiállítást Aradon, azután 2012 januárjában Szegeden, március 15-én pedig Budapesten a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. Emellett egy kisebb kamarakiállítást is összeállítanak, amely az Aradi Ereklyemúzeum létrejöttét és az ott látható emléktárgy-típusokat jeleníti meg, mint például fegyvereket, ruhadarabokat vagy zászlókat - ez művelődési házak, illetve kisebb múzeumok számára készül.

Kossuth ismeretlen levele

Három nagy kötet szerkesztése is megkezdődött, az egyik az aradi múzeumban található iratanyagot foglalja magában Hermann Róbert szerkesztésében. Sajtó alá rendeznek például egy eddig ismeretlen Kossuth-levelet, a bánsági kormánybiztosnak, Vukovics Sebő levelezésének jelentős részét, erdélyi vonatkozású iratok, Sárosi Gyula költő iratanyaga is ide keveredett, akárcsak más érdekes, Arad és Temes megyei iratok. A másik kötet egy katalógus lesz Kedves Gyula szerkesztésében, aminek az a feladata, hogy a múzeum valamennyi emléktárgyát fényképpel és leírással megjelenítse. A harmadik kiadvány pedig az Aradi Ereklyemúzeum létrejöttét és román múzeummá válását mutatja be Zakar Péter szerkesztői munkájával. Az aradi gyűjtemény érdekessége, hogy civil kezdeményezésre jött létre, aradi polgárok, illetve politikusok - pártállásra való tekintet nélkül -, értelmiségiek, újságírók, bankárok; és más város, például Kassa is pályázott egy ilyen múzeumra a 19. század végén, de végülis Aradon sikerült létrehozni. A Csongrád Megyei Önkormányzat és az aradi Complexul Museum - a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakmai támogatásával - nyert 170 ezer eurós uniós forrást a relikviák publikálására, népszerűsítésére. A HURO-támogatást állami segítség és önerő egészíti ki. Így összesen 200 ezer euróból valósítják meg az aradi ereklyemúzeum páratlan 1848-49-es relikviáinak bemutatását a nagyközönségnek. A projekt 2011. március 1-jével indult és 2012. február végéig tart.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.