Közélet

Bugár Béla még várna az állampolgársági törvénnyel

Bugár Béla még várna az állampolgársági törvénnyel

2011. március 20., vasárnap
Bugár Béla még várna az állampolgársági törvénnyel

Bugár Béla, a Most-Híd vegyespárt elnöke a szlovák közszolgálati televízió mai vitaműsorában úgy nyilatkozott, hogy a szlovák állampolgársági törvény módosításával őszig várhatna a törvényhozás. Akkor ugyanis már ismert lesz az új magyar alkotmány, illetve az ahhoz kapcsolódó rendeletek – olvasható a Felvidék Ma hírportálon.

Fontos kérdés a magyarországi választójog. "Várjuk ki, míg kiderül, hogy a magyar állampolgárságért folyamodó határon túliaknak aktív vagy passzív választójogot kapnak" - mondta. Bugár nem szeretné, ha a magyarországi pártok választási kampányt folytatnának Szlovákia területén. Szerinte ezt a szlovákiai magyarok is így gondolják. Az esetleges aktív választójoggal kapcsolatban Bugár úgy vélekedik, hogy azzal Magyarország olyan lépést tenne, amellyel már "az Európai Unió asztalán" kellene foglalkozni. A műsorban Bugár azt is kijelentette: Szlovákia állampolgárság-ügyben megtette a szükséges lépést Magyarország felé, amikor átnyújtotta Budapestnek a kétoldalú államközi szerződésjavaslatot ez ügyben. Bugár azonosul a koalíciós KDH azon véleményével, hogy "a labda most már a magyar térfélen pattog", s elutasította azt a magyar álláspontot, hogy amíg a szlovák állampolgársági törvényt nem módosítják, nincs miről tárgyalni Pozsonnyal a kettős állampolgárságot illetően.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.