Közélet

Apáról fiúra hagyományozódott a '48-as eszme + VIDEÓ

Apáról fiúra hagyományozódott a '48-as eszme + VIDEÓ

2011. március 15., kedd
Apáról fiúra hagyományozódott a '48-as eszme + VIDEÓ

A magyar néplélekbe március 15-e jobban bele van kódolva, mint a többi ünnep - mondja Miklós Péter történész, muzeológus. A függetlenségi mozgalom, mely a dualizmus korában is jelen volt, végigkíséri a magyarság történetét.

Az 1867 és 1918 közötti időszakban a politikai élet egyik meghatározó szereplője a Függetlenségi Párt, mely éppen itt az Alföldön is jeles eredményeket ér el: Kossuth-szobrokat állítanak Ceglédtől Kecskeméten át Szegedig, és hagyomány, hogy Szegeden az alsóvárosi környéki tanyavilágban mindig függetlenség párti parlamenti képviselő van - magyarázta a történész a Telin Tv-nek.

1920 után a Horthy-korszakban - a trianoni csonkítás traumája mellett - végre 1526 után először újra szabaddá és önállóvá válik a magyar állam, és március 15-öt nemzeti ünnepként tartják számon. Az államszocializmus idején is a történettudománynak és a közgondolkodásnak egyik központi eleme a nemzeti függetlenség, a köztük a Rákóczi-szabadságharc vagy a korábbi parasztmozgalmak is, és él a köztudatban 1848/49 emléke is, függetlenül attól, hogy március 15-ét a kommunizmusban nem nagyon ünneplik, csak a korszak végén. A néplélekben viszont folyamatosan jelen volt a szabadságharc és a forradalom emléke, főleg itt, a mi alföldi régiónkban apáról fiúra hagyományozódott a 48/49-es eszme - mondta el a Telin Televíziónak Miklós Péter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.