Közélet

A Terror Háza működése lehet a minta az Európai Történelem Házához

A Terror Háza működése lehet a minta az Európai Történelem Házához

2011. március 17., csütörtök
A Terror Háza működése lehet a minta az Európai Történelem Házához

Az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága az Európai Történelem Háza elnevezésű kezdeményezés jelenlegi állásáról folytatott eszmecserét mai ülésén. Az ülést követően Bagó Zoltán fideszes EP-képviselő összegzésében hangsúlyozta, hogy a projekt kivitelezésében jelentős előrelépések történtek - írja a képviselő sajtóközleménye.

Az Európai Történelem Háza című kezdeményezés állandó kiállítás keretében hivatott bemutatni Európa történelmét, különös tekintettel annak XIX–XX. század történetére. Az új európai intézmény felállításának gondolata két évtizedre nyúlik vissza. Az útjában álló nehézségek azonban késleltették a terv megvalósulását, mert az egyes tagországok nehezen tudtak megegyezni bizonyos kérdésekben. A múzeum a tervek szerint 2014. június előtt nyílna meg.

Az üléssel kapcsolatban a néppárti politikus ismertette, hogy a közelmúltban megválasztották azt a tudományos csoportot, aki közreműködik a múzeum megvalósításában, illetve kiválasztották a múzeum építészeti tervét. Jelezte egyben, hogy bizonyos finanszírozási nehézségek is felmerülhetnek, hiszen az EP Költségvetési Bizottságában egyes politikai csoportok kritizálják a múzeum megvalósítására elkülönített költségvetési összeget. A vitában részt vevő képviselők többsége szerint a transzparencia érdekében szigorú igazgatást kell felállítani, ugyanakkor nagyobb nyilvánosságot kell biztosítani a programnak. Az ülésen példamutatónak nevezték a budapesti Terror Háza Múzeum működését, melynek üzemeltetése során szerzett tapasztalatokat érdemes felhasználni az Európai Történelem Háza megvalósítása során. Az EP-képviselőket tájékoztatták, hogy

Schmidt Máriával

, a Terror Háza Múzeum főigazgatójával, aki a projektet előkészítő szakértői bizottság tagja is, kiemelkedően jó együttműködés alakult ki.

Bagó Zoltán

szerint annak érdekében, hogy mindegyik politikai csoport jól fogadja a kezdeményezést, a múzeum állandó kiállításának politikailag semlegesnek kell lennie.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.