Közélet

A szokásosnál magasabb a sugárzás szintje Tokióban

A szokásosnál magasabb a sugárzás szintje Tokióban

2011. március 15., kedd
A szokásosnál magasabb a sugárzás szintje Tokióban

A szokásosnál magasabb sugárzási szintet mértek kedden helyi idő szerint kora délután a japán fővárosban, de az eltérés mértéke rendkívül alacsony - közölte a tokiói önkormányzat. A jelenlegi sugárzás nem káros az emberi egészségre - hangsúlyozta a hivatal.

A radioaktív sugárzást azután kezdték el sűrűbben mérni Tokióban, hogy a japán fővárostól 250 kilométernyire északra, a Fukusima atomerőműben robbanás történt, és tűz ütött ki, amelynek következtében radioaktív szivárgás lépett föl. Emiatt megnőtt a sugárzó anyagok koncentrációja, és a szél déli irányba sodorta a radioaktív részecskéket. Hivatalos közlés szerint időközben eloltották a négyes reaktorban keletkezett tüzet. A nukleáris erőműben azután jelentkeztek súlyos rendellenességek, hogy pénteken nagy erejű földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét, majd a földmozgást követően szökőár pusztított. A természeti csapás a még nem végleges hivatalos adatok szerint is több ezer halálos áldozatot követelt.

Visszaesett a radioaktivitás szintje a Fukusima-1-ben

Visszaesett a légköri radioaktivitás szintje kedden a Fukusima-1 atomerőműnél, amelynek reaktorai szerencsétlenségek sorozatát szenvedték el a pénteki földrengés óta - közölte a tokiói kormány szóvivője. Az egészségre potenciálisan ártalmas szintű sugárzást mértek reggel az erőműnél, miután történt ott két robbanás, és kigyulladt egy kiégett fűtőelemeket tartalmazó víztartály.

Edano Jukijo

szóvivő elmondta: ez a gyors változás arra utal, hogy a 3. reaktorban történt robbanás okozta a sugárzási szint megemelkedését, és nem arról van szó, hogy folyamatosan áramlana ki a szennyeződés a környezetbe. Közben a szökőár sújtotta térségben, Ivate prefektúrában a mentők élve találtak egy hetvenéves nőt a víz által elsodort házában, amely ép maradt. Az asszony eszméleténél volt, de teste lehűlt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.