Közélet

A Mátyás-szoborcsoport ünnepélyes újraavatása

A Mátyás-szoborcsoport ünnepélyes újraavatása

2011. március 31., csütörtök
A Mátyás-szoborcsoport ünnepélyes újraavatása

A Magyar Köztársaság és Románia kormánya azonos mértékű támogatásának köszönhetően a felújított Mátyás szoborcsoport ma megújult fényben ragyogja be Kolozsvár Főterét.

Az erdélyi magyarság számára kiemelten fontos szimbólum hivatalos átadása ünnepi pillanat az egész magyar nemzet számára – adja hírül az erdély.ma hírportál. A hivatalos avatóünnepség április másodikán,14 órakor kezdődik Kolozsvár Főterén, ahol a helyi önkormányzat vezetői köszöntik az egybegyűlteket. A román kormány részéről ünnepi beszédet mond

Emil Boc

miniszterelnök (aki még nem igazolta vissza jelenlétét),

Kelemen Hunor

, kulturális és örökségvédelmi miniszter, valamint

Vasile Timiș

államtitkár. A magyar kormány részéről felszólal

Semjén Zsolt

miniszterelnök-helyettes,

Réthelyi Miklós

, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának vezetője és

Szőcs Géza

államtitkár. Beszédet mond továbbá

Tőkés László

, az Európai Parlament alelnöke és

Kántor Lajos

, a Kolozsvár Társaság elnöke. Az erdélyi magyar történelmi egyházak vezetői áldást mondanak a szoboravatón, az ünnepi program során fellép a hóstáti kórus és reneszánsz táncokat ad elő a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium tánckara. Az ünnepséget koszorúzás zárja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.