Közélet

A kárpátaljai magyarságnak joga van a zavartalan ünnepléshez

A kárpátaljai magyarságnak joga van a zavartalan ünnepléshez

2011. március 13., vasárnap
A kárpátaljai magyarságnak joga van a zavartalan ünnepléshez

Az Emberi Méltóság Tanácsa nagyon fontosnak tartja, hogy a 150 ezres kárpátaljai magyarság félelem nélkül ünnepelhesse meg március 15-ét, és elfogadhatatlannak tekinti az ukrán hatóságok kérését az ünneplés elhalasztását illetően – közölte Lomnici Zoltán, a testület elnöke az MTI-vel vasárnap a kárpátaljai Vereckén.

Kiemelte: minden népnek, így a magyarnak is joga van – határokra való tekintet nélkül – ünnepeinek a megtartására. Ezt hangsúlyozandó az Emberi Méltóság Tanácsának vezetői

Kovács Miklóssal

, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökével – immáron a testület tagjával – együtt koszorúzták meg a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a nemrég megrongált magyar honfoglalási emlékművet a Vereckei-hágón – mondta, hozzátéve, hogy a koszorúzással egyben azt is jelezni szerették volna, hogy a szervezet védnökséget vállalt az emlékmű helyreállítása felett.

Lomnici

emlékeztetett arra, hogy három évvel ezelőtt

Viktor Juscsenko

, Ukrajna akkori elnöke elmondta: Ukrajna európai integráció iránti elkötelezettségét bizonyítandó engedélyezi az emlékmű felállítását. Az ukrán államhatalom most azzal bizonyíthatná ezt az elkötelezettségét, ha a vereckei emlékmű megrongálói méltó büntetésben részesülnének tettükért, és a jövőben megszűnnének a hasonló emlékműrongálások Kárpátalján – mutatott rá. Jelezte: jó lenne, ha a helyreállítást követően megtörténne a vereckei emlékjel hivatalos felavatása, s az ünnepi eseményen részt venne

Schmitt Pál

köztársasági elnök. A vereckei magyar honfoglalási emlékműnél tartott ünnepi koszorúzáson részt vett

Szunai Miklós

, az Emberi Méltóság Tanácsának ügyvezető igazgatója és

Hartyányi Jaroszlava

, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke, aki ezzel a gesztusával is azt szerette volna hangsúlyozni, hogy minden jóérzésű ukrán ember elítéli a magyar emlékmű megrongálását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.