Közélet

A japán incidens hatása az európai energetikára

A japán incidens hatása az európai energetikára

2011. március 18., péntek
A japán incidens hatása az európai energetikára

Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője írásbeli kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz a japán nukleáris baleset európai konzekvenciáival kapcsolatban - tájékoztat a képviselő sajtóközleménye.

A néppárti képviselő az Európai Bizottságnak címzett levelében felhívja a figyelmet, hogy a japán tapasztalatok hatására várhatóan több ország is újragondolja a nukleáris energiával kapcsolatos stratégiáját. Németország, az Európai Unió egyik legnagyobb tagállama már most konkrét lépéseket tett, és három hónapra leállította az 1980 előtt épült nukleáris erőműveit. Amennyiben a japán történések hatására Európa-szerte több nukleáris beruházást is levesznek a napirendről, az jelentős befolyással lehet az európai energiapiacokra, hiszen a nukleáris erőművek áramtermelését más forrásokból kell helyettesíteni. A politikus kérdéseivel arra keresi a választ, hogy végzett-e az Európai Bizottság vizsgálatokat arra vonatkozóan, hogy milyen hatással lenne a nukleáris energiastratégia újragondolása az európai energiapiacra. Az sem egyértelmű, hogy melyek azok a technológiák, amelyek alkalmasak lennének a nukleáris erőművek kapacitásainak helyettesítésére rövid és hosszú távon. Fontos kérdés továbbá, hogy egy esetleges stratégiaváltás milyen hatással lenne a gázpiacokra, a gázellátás biztonságra, illetve az EU szén-dioxid-kibocsátáscsökkentésére irányuló célkitűzéseire. Az Európai Bizottság a japán tapasztalatok elkerülése érdekében bejelentette, hogy az európai nukleáris erőműveket stresszteszteknek fogják alávetni. A képviselő ezzel kapcsolatban aziránt is érdeklődik levelében, hogy milyen további intézkedéseket tervez a bizottság a nukleáris energiatermelés biztonságának szavatolása érdekében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.