Közélet

Vidéki hírportálok az együttműködés kapujában

Vidéki hírportálok az együttműködés kapujában

2011. február 26., szombat
Vidéki hírportálok az együttműködés kapujában

Zalakarosra látogatott a SZEGEDma.hu

A SZEGEDma.hu is képviseltette magát a Magyar Tulajdonú Független Hírportálok első találkozóján, melynek vendége volt Szalai Annamária, a Magyar Hírközlési és Média Hatóság elnöke, Manniger Jenő, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője, Bagó Zoltán európai parlamenti képviselő, valamint Szabó László Zsolt, az MTI szolgáltatási vezérigazgató-helyettese, és amelynek a zalakarosi Hotel Aphrodité adott otthont.Oltyán József, a hiros.index.hu főszerkesztője, a rendezvény szervezője azért hívta életre a találkozót, mert a tapasztalatok szerint a magyar tulajdonú regionális hírportálok egymástól elszigetelten végzik munkájukat. Tavaly ezek a portálok már végeztek olyan kampányt, amely lehetőséget adott egymás megismerésére, így jött az ötlet, hogy közös találkozót szervezzenek. A kétnapos zalakarosi rendezvényen 12 portál képviselői – köztük a SZEGEDma.hu – vettek részt, ahol megállapodtak, hogy a szorosabbá váló kapcsolatok révén könnyebben tudják továbbítani a helyi értékeket az általuk együttesen biztosított egy-másfél millió olvasónak. Az országot szinte teljesen lefedő együttműködés lehetőséget nyújt a fizikailag távol lévő, azonban a helyieket is érdeklő hírek, események, képi és hanganyagok megosztására, a hirdetési felületek optimális kihasználására. A találkozón megalakult szakmai, gazdasági és hírközlési együttműködés segítségével a vidéki internetes olvasók objektívebb képet kaphatnak majd az őket közvetlenül érintő politikai, gazdasági, társadalmi, kulturális és szabadidős eseményekről.

A tájékozódáshoz való jog

Bagó Zoltán európai parlamenti képviselő, a brüsszeli kulturális bizottság tagja a rendezvényen bemutatta az Európai Unió tájékoztatáspolitikáját, kommunikációs stratégiáját és azokat a programokat, melyek az unió polgárainak szóló információszolgáltatást segítik elő. Hangsúlyozta, hogy kifejezetten fontos a párbeszéd a média képviselői és a politikusok között, amit demokratikusan és jogállami keretek között kell folytatni. A tervek szerint áprilistól lesz közvetlen hírszolgáltatóvá az MTI, várhatóan ettől az időponttól válik ingyenessé a hírügynökség híreinek, fotóinak nagyobb része. Szabó László Zsolt, az MTI szolgáltatási vezérigazgató-helyettese részletesen bemutatta az új, hírcentrumként működő szervezetet, melyben az MTV, a Duna Televízió, a közszolgálati rádió, valamint a Magyar Távirati Iroda valamennyi hírműsorát, fotóját, mozgóképét, hangzóanyagát, és írott formában közvetített híranyagát fogják elkészíteni. Az új struktúrában lényeges szerepet kívánnak szánni a vidéki hírportáloknak is, melyben az állampolgároknak is ingyenessé tett szolgáltatások mellett tudósítói, hírkészítői szerepre kérte fel a jelenlévőket. „Az MTI-n belül hamarosan teljeskörűen fog működni a Hírcentrum, amely a közszolgálati médiumoknak állítja elő a szükséges információkat, hírműsorokat” – mondta el portálunknak Szabó László Zsolt. „Szeptember 1-től elindulhat a két televízió és a rádió új műsorstruktúrája, megújulnak a híradók és a hírműsorok is. A Hírcentrum ezeken túl okostelefonokra, táblagépekre is kínál majd tartalmakat. Klasszikus hírportál lesz a hirado.hu, ahol valamennyi műsor és hír ingyenesen, objektíven, könnyen érthető formában jut el az olvasókhoz, méltó konkurenciájaként az Index és az Origó kereskedelmi hírportáloknak.”

Médiatörvény érthetően

„A médiára vonatkozó új jogszabályok lehetővé teszik a sajtótermékek és a lekérhető tartalmak szolgáltatói körében önszabályozó szervezetek létrehozását, amelyek hatósági jogköröket vehetnek át a médiatanácstól” – fejtette ki Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke. „Ezek a szervezetek felügyelhetik például az emberi méltóság tiszteletben tartását, a nyilvános közlésre szánt nyilatkozattal kapcsolatos szabályok betartását. Felügyeletük kiterjedhet majd a kisebbségek, vallási és egyházi közösségek elleni támadásokkal vagy a kirekesztéssel, gyűlöletkeltéssel kapcsolatos esetekre, a magánélethez és a kiskorúak jogaihoz fűződő kérdésekre is.” Szalai Annamária előadásában hangsúlyozta, hogy az új médiaszabályozás – az ellenkező értelmezésekkel szemben – nem terjed ki a nem online sajtóterméknek számító blogokra, videóblogokra, így senkinek nincs és nem is állt szándékában ezeknek a tartalmát bármilyen módon vizsgálni, szankcionálni. (Illés Tibor, MTI, alon.hu, civishir.hu) REGON - regionális internetes portálok konferenciája

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.