Közélet

Mi van a szegedi képviselők „zsebében”?

Mi van a szegedi képviselők „zsebében”?

2011. február 1., kedd
Mi van a szegedi képviselők „zsebében”?

Képviselőinknek 2011. január 31-ig kellett leadniuk vagyonnyilatkozatukat. A szegedi városháza jegyzői irodájában portálunk bepillanthatott a városatyák és -anyák pénztárcájába. Van, aki műtárgyakat gyűjt, akad, aki autót és motort, Kohári Nándor (Fidesz-KDNP) 5210 darabos könyvtárat tudhat magáénak, Póda Jenő (Fidesz-KDNP) tanácsnok pedig 11 különböző nagyságú és értékű ingatlant, míg Szentistványi István (LMP) mindössze egy 68 négyzetméteres lakás felét.

Városunk első emberének,

Botka Lászlónak

(MSZP-ÖSZE) két ingatlanban, egy 843 négyzetméteres telken álló 166 négyzetméteres családi házban és a Mátrában egy 2007-ben vásárolt üdülőben van ötvenszázalékos tulajdonjoga. A polgármester 1,5 millió forintnyi kézpénzt „tart magánál”, 22,5 milliót pedig bankban. Országgyűlési képviselőként havi díjazása 440.610 forint. Alpolgármestere,

Solymos László

(MSZP-ÖSZE) két ingatlannak a résztulajdonosa: egy szegedi 759 négyzetméteres telken álló 148 négyzetméteres lakóháznak és a hozzá tartozó 30 négyzetméteres garázsnak, illetve egy 2010-ben cserélt és vásárolt 49 négyzetméteres társasházi lakásnak. Az MSZP-s politikusnak Szentesen egy 640 négyzetméteres telek is a birtokában van. A bank felé pedig egy 23,5 millió forintos hitelt törleszt.

Gyümölcsösök, szántó és szőlő Tokajban

Az ingatlanokat tekintve a város gazdasági tanácsnoka,

Póda Jenő

a csúcstartó. A KDNP-Fidesz képviselője Szegeden két lakás, egy építési telek és egy garázs tulajdonosa, birtokába van a fővárosban is egy lakás, Mórahalmon egy másik építési telek, Deszken és a Veszprém megyei Vászolyban egy-egy gyümölcsös, a Bács-Kiskun megyei Csávolyon szántó, Kehidakustányban (Zala megye) pedig egy üdülő. De akár saját bort is készíthet a tokaji borvidéken a városatya, aki 2005-ben 2838 négyzetméteren vásárolt Mádon szőlőt. A bankszámláján 2,2 millió forintot tart, van egy 2,2 és egy 2,25 millió forint értékű életbiztosítása, összesen több mint 4500 részvénye, kézpénzben 1,2 millió forintja. Egy pénzintézetnek 300 ezer forinttal tartozik, neki viszont magánszemélyek adósak 6,5 millióval. Póda Jenő programtervező matematikus és stratégiai igazgató a Fogaras Informatikai és Marketing Kft.-nél 110 ezer forintnyi havi juttatásért, de több cégben is résztulajdonos és árfolyamnyereséget is hazavihet az értékpapírok után. A HM Zrínyi Média Kft.-től 140 ezer forint tiszteletdíjat kap, képviselőként 220 ezret, míg az IKV Zrt. felügyelőbizottsági tagjaként lemondott tiszteletdíjáról.

Hosszú szabadság, autók, motorok és 26 millió takarék

Másik három tanácsnokunk közül

Kalmár Ferenc

városüzemeltetési tanácsnok az EDF Démásznál szünetelteti villamosmérnöki állását. Országgyűlési képviselőként 983 ezer, önkormányzati képviselőként pedig 212 ezer forintot vihet haza. A rendezvényháznál FB-tag, és FB-elnök a Nagyfa-Alföld Kft.-ben 40 ezer és 56 ezer forintos havi díjazásért. Két életbiztosítása van 1,2 és 1,5 millió forint értékben. Egy pénzintézetnek 6 millió forinttal tartozik, magánszemélynek 500 ezerrel. Két ingatlanban van tulajdonjoga.

Hüvös László

, humán közszolgáltatási tanácsnok Szegeden egy 130 négyzetméteres társasházi lakás tulajdonosa és 50 százalékban egy üdülőé. Birtokában van egy 1999-ben vásárolt Seat Cordoba és egy 2009-ben vett Renault Scenic RXE típusú gépkocsi. Életbiztosítása 1,3 milliót, lakáskasszája 1,04 milliót, OTP-részvényei pedig 2,1 milliót érnek. Számláján 1,93 millió forint van és egy 8,45 milliós hitele. A tanácsnok az Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Közhasznú Alapítvány igazgatója, ezért 200 ezer forintot kap havonta, a Sport és Fürdő Kft. felügyelő-bizottságának elnökléséért 49 ezret. A Profortis Szervező és Tanácsadó Kft. ügyvezetője 3,3 százalékos tulajdonrésszel a cégben.

Gyimesi László

városfejlesztési és külügyi tanácsnoknak nincs ingatlanja. Van viszont három autója és két motorja. Egy Nissan Micra, egy Renault Mégane és egy 2010-ben vásárolt VW Bogár, illetve két kétkerekű: egy Honda és egy Kawasaki. 100 darab OTP-kötvénye van és 550 ezer forint tartozása a bank felé. Ügyvédként 78 ezer forintot keres, képviselőként pedig 220 ezret. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője,

Bohács Zsolt

ügyvédként keres évente 19 millió forintot, országgyűlési képviselőként pedig havonta 1,24 milliót. Két szegedi lakóingatlanban 50, egy budapesti társasházi lakásban pedig 100 százalékos tulajdonos. Egy 2007-ben vásárolt Mercedesszel jár, 26 milliója van takarékban és egy 18 milliós hitele.

Új lakások, festmények, kerámiák és 5210 könyv

A tavalyi évben

Farkasné Pocsai Blanka

(Fidesz-KDNP),

Haág Zalán

(Fidesz-KDNP) és

Tóth Károly

(MSZP-ÖSZE) vásárolt lakást, illetve

Ménesi Imre

(MSZP-ÖSZE) ruházott be két ingatlanba.

Kosik Dénes Pál

(Fidesz-KDNP) egy Honda Dió robogót vásárolt,

Nagy Sándor

(MSZP-ÖSZE) egy Opel Astrát,

Szentgyörgyi Pál

(MSZP-ÖSZE) egy Fordot. Az egykori alpolgármester egyébként csúcstartó kölcsönadásban, ő a gyerekeknek segített lakásvásárlásban 10 millió forinttal. A legkevesebb tinta

Szentistványi István

vagyonbevallására folyt, ő mindössze egy 68 négyzetméteres lakásnak az 50 %-os tulajdonosa. A képviselők közül a Fidesz-KDNP-ből

Gyimesi Lászlónak

és

Nógrádi Tibornak

nincs a nevén ingatlan, ahogy a jobbikos

Keresztúri Farkas Csabáén

sem. Kiderült a papírokból többek között az is, hogy

Farkas László

(Fidesz-KDNP) nyugdíjas, de képviselősége mellett ügyvédként is dolgozik, s Röszkén, Domaszéken és Mórahalmon több hektár erdő és szántó tulajdonosa, tanyája van gazdasági épülettel, és már két kistehergépjárművet is vásárolt. A politikus fennmaradó energiáját 1966-tól köti le festmények, kerámiák és érmek gyűjtésével.

Kohári Nándor

(Fidesz-KDNP) pedig az 5210 kötetes könyvtárára lehet méltán büszke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.