Közélet

Látássérültek rehabilitációját segíti a Kreatív Formák Alapítvány

Látássérültek rehabilitációját segíti a Kreatív Formák Alapítvány

2011. február 24., csütörtök
Látássérültek rehabilitációját segíti a Kreatív Formák Alapítvány

Az elmúlt másfél évben kétszáznegyven a Dél-Alföldön élő felnőtt látássérült rehabilitációjában segített egy uniós pályázaton elnyert támogatásnak köszönhetően a szegedi Kreatív Formák Alapítvány.

A látásvesztést követően mindenki átéli a tehetetlenség, kiszolgáltatottság, reményvesztés érzését. A látássérülés az élet minden területén változást idéz elő, új készségek elsajátítását és alkalmazkodást igényel –

Kovácsné Mukics Andrea

a civil szervezet munkáját bemutató csütörtöki rendezvényen. A 2007-ben létrejött alapítvány egy korábban iskolaként működő szegedi épületben komplex, speciális eszközökkel felszerelt rehabilitációs központot alakított ki, itt és a szervezet orosházi, békéscsabai, kecskeméti és bajai irodáiban nyújtott ingyenes rehabilitációs szolgáltatásokat. A megromlott látáshoz való alkalmazkodás érdekében a pácienseknél funkcionális látásvizsgálatokat végeztek, látástréningeket szerveztek, szakemberek segítettek a mindennapos tevékenységek újratanulásában és az egyéni lakókörnyezet átalakításában. Az egyik legnépszerűbb szolgáltatás az informatikai oktatás volt, amely amellett, hogy segíti a páciensek tájékozódását, megnöveli az elérhető állások körét is, így nagyobb eséllyel tudnak elhelyezkedni a nyílt munkaerőpiacon. A megváltozott élethelyzethez történő alkalmazkodásban az ügyfeleknek pszichológus és szociális munkás is segítséget nyújtott – közölte a szakember.

Rója Ferenc

, az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, a támogatási időszakot követően egyelőre nem tudják, miként folytatják az elkezdett munkát. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól azonban már kaptak ígéretet arra, hogy a tárca anyagilag is segíti majd a látássérültek rehabilitációját. A rendezvényen részben a rehabilitációs programban résztvevő alkotók, részben a Kézzelfogható Alapítványhoz csatlakozott művészek munkáiból tapintható kiállítás nyílt. A tárlat látogatói ujjak segítségével fedezhetik föl a kiállított szobrokat és plasztikákat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.