Közélet

Kohári: Botka Alkotmánnyal ellentétes működést idézhet elő

Kohári: Botka Alkotmánnyal ellentétes működést idézhet elő

2011. február 11., péntek
Kohári: Botka Alkotmánnyal ellentétes működést idézhet elő

A száz legnagyobb adózónak tartott, Szeged város 2011-es költségvetéséről szóló előadása végén Botka László világossá tette, nem engedi a közgyűlésnek, hogy módosító indítványaival átformálja a költségvetést, inkább visszavonja azt. Az MSZP-s polgármester nem is annyira burkoltan még arra is célzott, hogy a vonatkozó új törvények értelmében a miniszteri vizsgálat sem kizárt, sőt egy időközi választás is elképzelhető. A Fidesz szerint ha a polgármester miatt nem lesz április 30-ig Szegednek költségvetése, ezzel Botka László Alkotmánnyal ellenes működési helyzetet idéz elő.

Botka László

kinyilvánította, hogy amennyiben nem ért majd egyet a közgyűlési többség módosító javaslataival, akkor visszavonja Szeged város 2011-es költségvetésére tett javaslatát. Amennyiben ezt április 30-ig az MSZP Csongrád megyei elnöke több alkalommal megteszi, akkor megakadályozza azt, hogy Szeged város konzervatív közgyűlési többsége költségvetést hozhasson, és a város működőképességét ezzel fenntartsa. Az államháztartási törvény 64/E § (2) szerint ezzel Alkotmánnyal ellentétes működés állapotát hozza létre. Álláspontom szerint ez megvalósítja az 1994. évi LXIV. tv. 33/C § (1) szerinti polgármester sorozatos törvénysértő tevékenysége, mulasztása kitételét. Ekkor a képviselő-testület bírósági eljárást indíthat a polgármesterrel szemben, kérve egyidejűleg a polgármesteri tisztségből történő felfüggesztését. Erről a bíróságnak soron kívül kell döntenie. Amennyiben a bíróság megszünteti Botka László polgármesteri tisztségét, időközi polgármester-választásra is sor kerülhet. Ez a valódi jogi helyzet” – válaszolt

Kohári Nándor

, a Fidesz-KDNP képviselője Botka László üzenetére, amelyben a polgármester kilátásba helyezte, hogy nem engedi módosító indítványokkal „szétszedni” költségvetési tervezetét. „A fentiek alapján arra kérem Botka Lászlót, hogy ne dühből, szocialista pártkatonaként, hanem felelős városvezetőként viselkedjen a költségvetés tárgyalásakor és elfogadásakor. A Fidesz-KDNP frakciószövetség elkötelezett abban, hogy Szegednek legyen költségvetése” – jelentette ki Kohári Nándor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.