Közélet

Egy ütemben vándorol a pénz az állami kasszába

Egy ütemben vándorol a pénz az állami kasszába

2011. február 28., hétfő
Egy ütemben vándorol a pénz az állami kasszába

Az ütemezett visszaléptetés és vagyonátadás helyett a magánnyugdíjpénztáraknak a tervek szerint egy lépcsőben kell majd visszaadniuk a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak az állami rendszerbe átlépő tagok portfóliójában lévő eszközöket. A fideszes Dancsó József több zárószavazás előtti módosító indítványt nyújtott be a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alappal, valamint a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvények módosításáról szóló törvényhez, amelynek zárószavazását hétfőn tartja a Ház.

A kormánypárti politikus azt indítványozza: a magánpénztárak a függő tételként nyilvántartott tagdíjbefizetéseket, valamint a visszalépő tagok 2011. május 31-re, mint fordulónapra vonatkozó piaci értékelés szerint számított követeléseinek értékét egy tételben, a tagok portfóliójában a fordulónapon meglévő eszközökben 2011. június 12-ig adják át a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak. Az eszközöket - jogszabály ellenkező rendelkezése hiányában - a visszalépő tagok portfólióján belüli eszközök arányának megfelelően kell átadni. Ha valamely eszköz átadása a meghatározott határidőig nem lehetséges, értékét pénzben kell átadni. A javaslat indokolása leszögezi: a módosítással valamennyi tag esetében azonos fordulónapon történne az elszámolás és a követelések értékének megállapítása. Ennek előnye, hogy biztosítja a tagok számára az egyenlő bánásmódot, a tagi követelés megállapítását nem befolyásolja a visszaléptetés ütemezése és a befektetési környezet esetleges változása. Hozzáteszi: az egységes eljárás és határidő biztosítja a vagyonátadás gyors, egyszerű és költséghatékony lebonyolítását. A magánnyugdíjpénztárak a vagyonátadást követően számítanák ki a visszalépők tagi kifizetéseit. A nyugdíjkasszák a visszalépők tagi kifizetéseinek összegét 2011. július 20-ig, a függő tételekből beazonosított, pénztártagokat illető tagdíjbefizetések összegét pedig havonta, az adott hónapot követő hónap 8. napjáig igényelhetnék vissza az alaptól a javaslat szerint. Az alap vagyonát képező eszközökből származó bevételt a Nyugdíj-biztosítási Alap és a költségvetési törvényben meghatározott előirányzat javára kell befizetni, és az államadósság csökkentésére kell fordítani, továbbá a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépett pénztártagokat megillető tagi kifizetésekre, illetve a beazonosított függő tételek miatti visszafizetésekre. Az alap vagyonát képező eszközök kezelését és értékesítését az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. végzi; az alap a magyar állam által kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokat térítésmentesen adja át a magyar államnak, amelyeket az átadást követően be kell vonni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.